De kantonrechter in Maastricht hoort vandaag vijf oud-medewerkers van Defensie die jarenlang onbeschermd hebben gewerkt met giftige en kankerverwekkende chroom-6 verf. Voor het eerst vertellen de oud-medewerkers aan een onafhankelijke rechter onder wat voor slechte omstandigheden ze jarenlang hebben gewerkt.

De oud-werknemers zijn vaak al jaren doodziek en stappen nu naar de rechter, omdat ze niet nog eens twee jaar willen wachten op de uitkomsten van het RIVM onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de chroom-6-affaire. Ze willen snel een ruimhartige schadevergoeding nu ze nog in leven zijn. 

Het verhoor is een initiatief van de Heerlense advocaat Rob Bedaux. Hij vertegenwoordigt tientallen zieke oud-medewerkers van Defensie. Vijf van hen worden vandaag verhoord. Advocaat Bedaux wil met dit verhoor bereiken dat er een proces verbaal op tafel komt waarin zwart op wit staat dat Defensie aansprakelijk is voor de chroom-6-affaire. 

Het getuigenverhoor is verder bedoeld om aan te tonen hoe werknemers zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen tijdens het werk en dat Defensie nalatig is geweest. Advocaat Bedaux wil met dit verhoor tijd winnen. Bedaux: “Het proces verbaal van de getuigenverhoren vormt de basis van de claim die ik namens mijn cliënten bij Defensie ga indienen”. 

De oud-medewerkers van de krijgsmacht zeggen ziek te zijn geworden door jarenlang onbeschermd te hebben gewerkt met kankerverwekkende chroomhoudende verf op werkplaatsen van Defensie. 

Verslaggever Ferry Stoop is aanwezig bij de rechtszaak en praat ons bij in Radio EenVandaag. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.