De Coöperatie Laatste Wil gaat een compleet informatiepakket verspreiden met veiligheids- en voorzorgsmaatregelen rondom zelfdoding. Ook de naam van het veelbesproken zelfdodingspoeder wordt hierin genoemd.

Deze stap volgt op het nieuws dat het ministerie van Volksgezondheid de verkoop van het poeder aan banden legt. Tot nu toe is het poeder in diverse winkels en online verkrijgbaar. Met de maatregel wil minister Hugo de Jonge dat het middel uit handen blijft van particulieren.

'Betuttelend'

Petra de Jong is bestuurslid van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). CLW is voorstander van het beschikbaar stellen van zelfdodingsmiddelen voor volwassenen die zelf het een keuze willen maken over einde van hun leven. CLW vindt het plan van Hugo de Jonge niet van deze tijd: "Het is betuttelend. Ik roep de minister op om met ons in dialoog te gaan. Deze maatregel is symboolpolitiek".

Lees ook

Daarnaast gelooft CLW niet dat de maatregel voorkomt dat mensen het middel in handen willen krijgen. "Als mensen het echt willen, kunnen ze er altijd aan komen. Wij pleiten daarom voor transparante communicatie over het middel en goede voorlichting." Als reactie op maatregel van de minister wil CLW dit jaar nog informatie beschikbaar maken.

Ximena

In 2017 maakte CLW bekend dat ze een dodelijk poeder op het oog had dat volgens haar geschikt was voor zelfdoding. Een jaar later opperde CLW het plan om het poeder te verspreiden onder haar leden. Het poeder zou dan in zeer kleine hoeveelheden worden geleverd samen met een kluisje, waarmee het goed opgeborgen zou kunnen worden.

Na de dood van de 19-jarige Ximena Knol in 2018 kreeg CLW veel kritiek over zich heen. Ximena ontnam zich zelf het leven door de inname van een zelfmoordpoeder. Volgens de ouders van Ximena moet dat een pijnlijke dood zijn geweest. CLW heeft zich altijd verweerd door te zeggen dat het in dit geval om een ander poeder ging dan het poeder wat CLW op het oog had. Tot nu toe staat ook van het vermeende middel van CLW niet vast dat het leidt tot een pijnloze dood.

Gevoelig voor misbruik

Jurist Esther Pans is lid van de adviesraad van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Zij snapt de maatregel van de minister. "Vanuit zijn rol is het begrijpelijk dat hij het verkrijgen van het poeder voor particulieren zo moeilijk mogelijk wilt maken." Pans erkent dat tal van dodelijke middelen bestaan, maar juist de vermeende effectiviteit van het poeder het een ingewikkelde kwestie maakt: "Dat zorgt voor een grotere kans op misbruik".

Ook plaatst Esther Pans vraagtekens bij het voornemen van CLW om hun informatie beschikbaar te maken. Pans: "Het openbaar maken van informatie is niet strafbaar, ook niet als het gaat over zelfmoord. Het geven van persoonlijk advies over zelfmoord is wel verboden". Hier refereert Pans aan het verbod op hulp bij zelfdoding. De vraag is of een advies over zelfdoding op basis van leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht kan worden beschouwd als een persoonlijk advies.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.