Voor Gert-Jan Segers, de partijleider van de ChristenUnie en Kathalijne Buitenweg, Kamerlid van GroenLinks is de maat vol. Bedreigingen tegen bekeerde moslims en homo’s moeten zwaarder worden bestraft. Voor deze zogenaamde hatecrimes wordt het motief van de bedreigingen niet apart benoemd. En dat moet wel gebeuren als het aan de ChristenUnie en GroenLinks ligt.

Een bekend voorbeeld is de vernieling aan het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam. Het restaurant werd drie keer belaagd, waarschijnlijk puur en alleen omdat het Joods restaurant is. 

KIJK & LEES OOK:

Segers: "Wat ik wil is dat de minister kijkt of we toe kunnen werken naar strafverzwarende gronden omdat dit zwaar weegt. Want zo ernstig is dit. Als hij dat initiatief niet neemt dan komt dat initiatief vanuit de Kamer, vanuit de ChristenUnie en GroenLinks. De vrijheid van ex-moslims in ons land is de vrijheid van iedere moslim, is mijn vrijheid en dus de vrijheid van ons allemaal."

Pesterijen en bedreigingen

De ervaringen van tot christen bekeerde moslims liegen er niet om. Zodra zij hun geloof afzweren gelden ze als afvallige en krijgen te maken met pesterijen en bedreigingen. Sommigen zijn hun leven niet zeker. Zoals Alireza Heydari, die Turkije ontvluchtte vanwege zijn bekering. Hij hoopte veilig te zijn in Nederland, maar werd in de AZC’s in Nederland ook bedreigd en lastiggevallen.

"Ik voelde me erg onveilig, sliep weinig en leefde continu in angst. Hierdoor had ik veel psychische problemen. Uiteindelijk had ik dezelfde angst als in Turkije, dat iemand mij gaat aanvallen en iets aan wil doen." 

Alireza durfde in het AZC niet te zeggen dat hij christen is, uit angst voor repressailles. "In het AZC in Nederland werd ik bedreigd en erg vervelend benaderd. Zo is het gebeurd dat mijn locker waar al mijn persoonlijke spullen in zaten, was opengemaakt en alle privé zaken die erin lagen onder waren geplast. Alles was vies en moest worden weggegooid." Uiteindelijk was de situatie onhoudbaar en is hij overgeplaatst naar een ander AZC. Daar verzweeg hij dat hij christen was en ging het contact met moslims uit de weg. “Ik bleef soms hele dagen buiten, om het contact te vermijden.” 

Hatecrimes 

Gert-Jan Segers vindt het zorgelijk dat ex-moslims zich onveilig voelen in AZC’s. Wat hem betreft moet hier beter naar worden gekeken in de asielprocedure: "Ik vind het belangrijk dat de vrijheidswaarden bij nieuwkomers vanaf het begin af aan duidelijk worden gemaakt. Als er in een AZC een incident is waarbij ex-moslims bedreigd worden vind ik dat dat feit zwaarder moet gaan wegen in de asielprocedure. Als mensen hier komen met goede gronden om te vluchten en vrijheid te zoeken en ze gaan over tot het zijn van dader dan is dit niet het land van jouw bestemming en is er geen plek hier." Het gaat wat Segers en Buitenweg betreft niet alleen om religieus geweld, maar ook bedreigingen tegen homo’s en lhbt’ers.

Als je motief is iemand te bedreigen om wie hij is, of dat nu homo of moslim is, dan moet dat zwaarder tellen in de strafmaat, aldus Kathalijne Buitenweg. "Het gaat hier om geweld tegen mensen om wie ze zijn. Dat verdient extra straf want het raakt een hele groep en dat is extra bedreigend. Dit is dus belangrijk zowel om te straffen om wat een individu is aangedaan als het normeren en duidelijk maken dat we dit niet accepteren." De minister is nu aan zet vinden Segers en Buitenweg. Hij moet maatregelen nemen zodat rechters die strafmaat verzwaren. Zo niet, dan komen zij zelf met een wetsvoorstel. 
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.