Ze groeide op op de boerderij, en kan zich goed verplaatsen in het leven van de Nederlandse boeren. Toch was het een verrassing dat Carola Schouten in oktober vorig jaar minister werd van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van Sociale Zaken lag, gezien haar opgebouwde expertise, meer voor de hand. Ze kreeg direct te maken met een aantal grote (fraude-)affaires: “Als Kamerlid stel je een minister allerlei kritische vragen. Dat is makkelijker dan die beantwoorden, zo heb ik ondervonden”, aldus Schouten.

Haar wittebroodsweken waren nog niet voorbij, of Schouten werd al geconfronteerd met grote kwesties. De Pulsvisserij, het Europees parlement verbood deze vorm van vissen en werd vooral uitgevoerd door Nederlandse vissers. Maar ook onregelmatigheden in de registratie van kalveren en de mestfraude. Die laatste kwestie kwam Schouten op kritiek te staan. Had ze niet te snel gehandeld? Schouten gebruikte harde woorden over de fraude en blokkeerde direct 2100 bedrijven. Uiteindelijk bleek het slechts om tientallen fraudeurs te gaan.

Opmerkelijke keuze

Dat Carola Schouten minister van Landbouw werd, is opmerkelijk. Ze is weliswaar een boerendochter, maar maakte in Den Haag furore als de woordvoerder Financiën en Sociale Zaken van de ChristenUnie. Ook was ze mede-onderhandelaar namens haar partij tijdens de formatie. Een plek als minister op Sociale Zaken lag dan ook meer voor de hand. Haar uiteindelijke ministerschap op Landbouw werd dan ook in Den Haag met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen. Zelf zegt ze het niet te ervaren als teleurstelling.

Wie is powervrouw Carola Schouten?

Worstelende minister

Schouten wil ‘nuchter’ naar de agrarische sector kijken, zo zegt ze zelf. Haar beleid moet niet alleen voor boeren goed zijn, maar voor heel Nederland. Schandalen, zoals de mestfraude, moeten hard worden aangepakt, vindt ze: “Die stralen namelijk af op de hele sector, ook op de boeren die het wél goed doen.”  Ze geeft toe dat ze daar soms mee worstelt, bijvoorbeeld als het gaat om de nieuwe mestwetgeving. “Ik moet realistisch zijn. Mensen willen doorgaan met hun bedrijf, maar moeten wel binnen de milieunormen blijven. Het is een pittige opdracht, de moeilijkste die ik tot nu toe heb gekregen. Dat ik ze allemaal ga redden, kan ik niet beloven.”

Vicepremier

Naast minister is Carola Schouten ook vicepremier namens de ChristenUnie. Dat gaat gepaard met veel overleg met de drie andere coalitiepartijen. Daarbij is het volgens haar een voordeel, dat de formatie zo lang heeft geduurd. “Je leert elkaar goed kennen. Je hebt samen al zoveel discussies gevoerd, dat je precies weet waar anderen staan. Daar kun je als kabinet nu je voordeel mee doen.”

Populairste minister

Schouten scoort hoog op de populariteitsladder, ondanks de boerenschandalen. Uit een enquête van het EenVandaag Opiniepanel kwam ze naar voren als beste minister.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.