Vice-premier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten bezoekt Urk. Op het werkbezoek zal de minister met een aantal vissermannen in gesprek gaan over onderwerpen zoals de pulsvisserij en de aankomende Brexit. Vooral de pulsvisserij was in januari onderwerp van gesprek toen bekend werd dat het Europees Parlement voor een totaalverbod stemde. "We moeten alles op alles zetten om pulsvissen te behouden", geeft Schouten nu aan.

Minister Carola Schouten noemde het bij het bekendmaken van het plan al 'onbegrijpelijk' dat het Europees Parlement dit standpunt heeft ingenomen. Op Urk probeert de minister zoveel mogelijk vissers te spreken: "Ik wil vooral weten wat er leeft bij de gezinnen. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van pulsvisserij, en daardoor is er veel onzekerheid."

'Voordelen van pulsvissen naar voren brengen'

De minister hoopt duidelijk te maken dat het kabinet er alles aan wil doen om deze manier van vissen te behouden. "Op allerlei manieren willen we de voordelen van pulsvissen naar voren brengen. Wetenschappelijk onderzoek toont het zorgt voor minder CO2-uitstoot, dat het minder de bodem omwoelt en leidt tot minder bijvangst", aldus Schouten. Wel geeft de minister aan dat de 'strijd' in Europa een uitdaging wordt. "Het is nog niet verboden, maar het is wel een moeilijke situatie geworden."

De minister geeft aan aan in gesprek te blijven met andere Europese landen. Niet alleen met de Fransen, die vooraan lopen in de plannen tegen pulsvissen, maar ook met andere landen. "We besluiten het gezamenlijk. Op onze inzet kunnen de vissers in ieder geval meer dan rekenen", besluit Schouten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.