De voedselbank is voor veel mensen die onder de armoedegrens leven van groot belang. Om die reden brachten minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een bezoek aan een vestiging van de voedselbank in Dordrecht.

Dat staatssecretaris Van Ark, die over armoede gaat, bij de voedselbank langs gaat ligt enigszins voor de hand. Maar wat is de rol van minister Schouten bij het bezoek? "Het voedsel moet ook ergens vandaan komen", zegt de minister. "Ik vind het mooi dat hier mensen geholpen worden en dat voedsel dat overblijft hier ook goed gebruikt wordt." Die voedselverspilling is de minister een doorn in het oog. "Per jaar wordt er naar schatting twee miljoen ton aan voedsel verspild. Dat is helemaal schrijnend als je bedenkt dat er ook elke dag mensen honger hebben." 

Van Ark: 'Armoede kan iedereen overkomen'

Staatssecretaris Van Ark bezocht al eerder voedselbanken, maar is altijd weer onder de indruk. "Wat me raakt is dat je ziet dat armoede iedereen kan overkomen." Van Ark noemt het mooi dat je bij de voedselbank ziet dat mensen na een tijd ook weer op eigen benen gaan staan.

Schouten: 'Tuinders willen bijdrage leveren'

Minister Schouten denkt terug aan een van haar eerdere bezoeken aan tuinders in het Westland. "Zij willen ook graag direct een bijdrage leveren aan de voedselbank." Dat is volgens de minister de grote uitdaging: de voedselbank moet het doen met het voedsel dat ze krijgen. "Ik vind het mooi als wij daarin een rol kunnen vervullen, zodat er een constante stroom van gezond voedsel kan zijn."

Welke les halen beide bewindslieden uit de dag? Van Ark haalt veel uit de gesprekken met mensen ter plaatse: "Wat maakt dat het mensen ook weer lukt om er uit te komen? En hoe kunnen we die les ook weer delen?" Minister Schouten hoopt, af en toe kleine, oplossingen te kunnen bieden: "Soms moeten er ook hele praktische hobbels genomen worden. Die moeten wij weg kunnen nemen. Als ik daar kleine zetjes kan geven, ben ik daar graag toe bereid."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.