Het aantal nieuwe coronabesmettingen is halverwege december het hardst gestegen in de plaats Bunschoten-Spakenburg. De kerken zijn er nagenoeg allemaal dicht, maar het gedrag van de mensen is nog niet goed genoeg, blikt de burgemeester terug.

"Het is een heel onwerkelijk leven. Het hele jaar zonder evenementen, zonder activiteiten, zonder voetbal. Kerken zonder bezoekers, terwijl de kerken hier anders elke zondag stampvol zitten", vertelt ChristenUnie-burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten.

Onnodige discussie in kerken

Sinds vorige week zijn de meeste kerken in Bunschoten-Spakenburg overgegaan op online diensten, zegt Van de Groep. Een grote stap als je je bedenkt dat er veel mensen in deze gemeenten geloven en naar de kerk gaan. Hij vindt het jammer dat er nog steeds kerken in Nederland zijn die bij diensten gewoon iedereen toelaten. Het kabinet mag kerken niet sluiten omdat het in strijd is met de grondrecht.

Dat er nog kerken open zijn en dus niet luisteren naar de dringende oproep van de minister om diensten alleen online door te laten gaan, betreurt de burgemeester. "Er ontstaat daardoor nu onnodige discussie, of kerken nog wel zo'n recht moeten hebben."

Oproep

Critici zeggen dat kerken die wel open blijven het grondrecht misbruiken. Zij vinden dat het recht is bedoeld voor vrijheid van godsdienst, maar dat hangt niet vast aan een kerk en kan ook op een andere manier.

"Ik vind zelf niet dat die kerken het recht misbruiken", zegt burgemeester Van de Groep. "Maar mijn oproep aan de kerken is wel: zet vrijwillig de stap om over te gaan op online diensten, daarmee dwing je respect af en heb je een heldere boodschap voor de samenleving."

Lees ook

Van 60 naar 40 per dag

Maar in zijn eigen gemeente is er ook nog het nodige werk te doen. "We hebben in de eerste 2 weken van december gezien dat er bijna altijd 60 besmette personen per dag bijkwamen. Dat is nu gelukkig terug naar onder de 40", legt Van de Groep uit. Nergens kwamen er de afgelopen twee weken zoveel nieuwe besmettingen per dag bij als in deze gemeente. Ruim 2600 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat zijn er dus 575.

Maar het moeten er nog veel minder worden dan 40 per dag, zegt de burgemeester. "Waarom juist hier? Het zit 'm niet in het openbare leven, daar houden mensen zich keurig aan de regels door afstand te houden. Ook boa's zijn tevreden over wat er in de winkels gebeurt die wel open zijn, en in de supermarkten. Dus daar zit het lek niet."

Gevolgen van Sinterklaas

Het lijkt te zitten in de samenkomsten bij mensen thuis. "Uit bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt namelijk dat het bijna altijd in de familiesfeer ontstaat, daar waar groepen dicht bij elkaar zijn geweest."

"Er zijn met Sinterklaas te veel families bij elkaar geweest. Anders kan het namelijk niet dat er daarna zo'n explosie van besmettingen is gekomen." Volgens Van de Groep zie je dat ook in andere dorpen, maar de gemeente Bunschoten blijft 'stevig koploper'. "Een twijfelachtige eer", zegt hij gefrustreerd. "Het ligt niet aan de families, maar aan het gedrag van ieder individu."

Lees ook

Gedrag veranderen

"Vorige week deed Van de Groep een dringende video-oproep aan de bewoners: "Wil je nu laten zien dat je geeft om de mensen om je heen, wil je nu laten zien dat het welzijn van de ander voor jou belangrijk is. Dan moet je nu niet alleen omzien, maar je moet vooral afzien. Afzien van groepsvorming."

"Wij zijn een familiedorp. Heel veel familie woont allemaal bij elkaar. Dus het is een enorme traditie om de feestdagen, maar ook verjaardagen, met elkaar te vieren in grote gezelschappen. Daar is door corona een einde aan gemaakt en veel mensen hebben zich eraan gehouden, maar niet genoeg."

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten
Bron: EenVandaag

Dochter en haar gezin

Zelf heeft Van de Groep, geboren in Bunschoten-Spakenburg, ook een groot gezin. Hij heeft vijf kinderen en inmiddels 12 kleinkinderen. Zijn schoonzoon kreeg als eerste corona, opgevolgd door zijn echtgenoot waarna de dochter van Van de Groep het ook kreeg. "Mijn kleindochter en -zoon kregen het virus daarna nog. Ze moesten dus de tijd uitzitten. Ze hebben gelukkig alleen milde klachten gehad."

De jongste kleindochter van Van de Groep moest mee in quarantaine. "Dat zijn de gevolgen van het advies van de GGD. En dat vraagt dus heel veel van een gezin." Begin april overleed de moeder van Van de Groep, niet aan corona, maar er was wel een begrafenis met maximaal 30 personen. "Dus daar hebben wij ook onder geleden. Daarin voel ik dus heel erg mee met plaatsgenoten die dat is overkomen. Maar ook met de nabestaanden van mensen die wél aan corona zijn overleden. Er zijn nu 20 mensen overleden waarvan we zeker weten dat corona de oorzaak is geweest."

Lees ook

Burgemeester Melis van de Groep in gesprek met verslaggever Harm van Atteveld

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.