De jacht op de derde verdachte van de aanslagen in Brussel is nog altijd in volle gang en het dreigingsniveau blijft vooralsnog op het hoogste niveau gehandhaafd. In EenVandaag het laatste nieuws uit Brussel.

Bij huiszoekingen na de aanslagen werd 150 liter aceton, 15 kg springstof en ander chemisch materiaal gevonden. De derde verdachte had de zwaarste bom bij zich, maar die ging later af. Deze verdachte is nog altijd voortvluchtig, zo werd tijdens een persconferentie in Brussel bekend gemaakt. We spreken in Brussel met Erik de Soir, crisispsycholoog en psychotrauma-therapeut

Kritiek op veiligheidsdiensten

Ook zwelt de kritiek op de Brusselse inlichtingendiensten aan. Na de aanslagen in Parijs het afgelopen jaar werd al snel naar Brussel gewezen als de vermoedelijke standplaats van grote groepen jihadisten. Met diverse invallen en arrestaties werd dit vermoeden bevestigd en bleek met name de wijk Molenbeek een schuilplek te zijn voor IS-sympathisanten. Toen afgelopen week bleek dat Europa's meest gezochte terrorist, Salah Abdeslam, zich maandenlang had weten te verschuilen in deze wijk, waar hij nota bene opgroeide, barste een storm van kritiek los.

Ergernis

Nu Brussel behalve schuilplaats gisterochtend ook daadwerkelijk doelwit werd van een terroristische aanslag, laten Amerikaanse veiligheidsexperts van zich horen. Zij ergeren zich suf aan de manier waarop de Belgische autoriteiten de situatie zo uit de hand hebben kunnen laten lopen.