Kijk voor het geval dat toch maar even naar je chocoladereep die je net gekocht hebt. Er kunnen namelijk borstelhaartjes in zitten. Tenminste als het een reep van Tony’s Chocolonely is. Het is niet heel fris, maar volgens het bedrijf zijn de haartjes geen gevaar voor de gezondheid. Klopt dat ook?

De terugroepactie van Tony's doet vermoeden dat het niet helemaal ongevaarlijk is. Maar wanneer is iets een gevaar voor de volksgezondheid? Volgens Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is dat simpel uit te leggen. “Als je iets eet en je wordt er ziek van of erger dan dat, dan is het een gevaar voor de volksgezondheid.” 

Het Rapunzelsyndroom

En ziek worden dat kan je zeker van haar tenminste als je er teveel van eet. Er zijn mensen die een psychische aandoening hebben met betrekking tot het opeten van haar. Het gaat dan om het Rapunzelsyndroom. Dat syndroom, dat vernoemd is naar het gelijknamige sprookje, is dat je een ongelooflijke drang hebt om je eigen haar of dat van iemand anders op te eten. Kinderarts Steven Froeling, die een patiënt heeft meegemaakt met dat syndroom, geeft aan dat er een haarbal in de maag ontstaat: “Door die ophoping van haar kunnen er klachten ontstaan zoals: verminderde eetlust of je maaginhoud komt naar boven. De haren zelf zullen geen klachten veroorzaken, maar de ophoping daarvan wel.

Zijn haren opeten een gevaar voor de volksgezondheid?

Hoe erg is het als je nou net een hap hebt genomen van zo'n reep met haartjes? Wees gerust, volgens Froeling valt dat allemaal wel mee. “Die haren zijn zo klein dat je niet hoeft te verwachten dat je daarvan klachten krijgt. De klachten zullen sneller ontstaan bij lange haren en grote hoeveelheden daarvan. Daarom zie je het ook vaker bij vrouwen dan bij mannen.”

Tony’s is zelf naar de NVWA toegestapt om er melding van te maken van de haartjes in de repen. De NVWA heeft beoordeeld dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. “Dat betekent dat het niet teruggeroepen hoeft te worden, maar het bedrijf heeft zelf besloten om dat wel te doen”, zegt Bruggink van de NVWA.

Kortom, heb je reep hebt gekocht met haartjes: je mag hem terugsturen, maar opeten is ook geen probleem.