De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakte gisteravond een ongelukkige opmerking tijdens een uitreiking van een Politicus van het Jaar-award. Hij zei dat ze van de Brexit een 'titanisch succes' zouden maken. Maar hij bedoelde hierbij niet het gezonken schip.

De Politicus van het Jaar-award is georganiseerd door The Spectator. Dit is een Brits conservatief weekblad, van dezelfde eigenaren als The Daily Telegraph. De uitreiking is vergelijkbaar met het Amerikaanse Correspondents Dinner. In februari hadden ook wij voor het eerst een correspondents diner, maar niet iedereen was daar even enthousiast over. De Britten doen het een beetje anders. 

Politici houden humoristische speeches naar aanleiding van de awards die ze krijgen uitgereikt. Zo ook Boris Johnson, oud-burgemeester van Londen, leider van het Brexit-kamp, en huidige minister van Buitenlandse Zaken. Hij nam de prijs voor Comeback of the Year in ontvangst.

In zijn speech zei hij vol enthousiasme dat hij degene was die begreep dat Brexit echt een Brexit betekent en dat de Britten er een succes van gaan maken, zo groot als de Titanic. Mensen uit het publiek schreeuwden vervolgens: die is gezonken, die is gezonken! Het was een ongelukkige woordkeuze van Johnson. Hij reageerde op het publiek door te zeggen dat de Titanic-tentoonstelling in Noord-Ierland de populairste toeristische attractie van de regio is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.