Meer dan vijftig enquêtes stuurden we in 2016, met in totaal meer dan 750 vragen. De meeste onderzoeken gingen over politiek, maar ook beladen onderwerpen als euthanasie, armoede en racisme kwamen langs. Welke onderzoeken deden het meest stof opwaaien? En aan welk onderzoek deden de meeste mensen mee? Het jaar 2016 in drie lijstjes. 

De meest besproken onderzoeken

3. Nieuwe lijsttrekker PvdA

Geen Ahmed Aboutaleb en uiteindelijk ook geen Diederik Samsom... Lodewijk Asscher werd de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Samsom lag beter onder de PvdA-leden, maar Asscher sprak meer tot de verbeelding bij de kiezers, zo bleek in het najaar. 

2. Brexit

De verrassende uitslag van het referendum in Groot-Brittannië wierp de vraag op of in Nederland ook een referendum gehouden moet worden over een zogenaamde Nexit. Ja, zei een kleine meerderheid (54%) van het Opiniepanel. Deze uitslag werd veelvuldig overgenomen door andere media en verspreid via social media.

1. Oekraïne referendum

2016 stond in het teken van het Oekraïne referendum. In februari voorspelde EenVandaag een opkomst van boven de 30% (het werd 32%) en een voorsprong voor het nee-kamp (uiteindelijk stemde 61% tegen). Maar ook later in het jaar bleef het referendum actueel. Een meerderheid had er in september geen begrip voor dat het kabinet nog steeds geen besluit had genomen.

De bijzondere groepen

Soms hebben we een onderzoeksvraag voor een bepaalde groep mensen, die binnen het Opiniepanel niet voldoende vertegenwoordigd is. In dat geval schrijven we mensen buiten het Opiniepanel aan, meestal geholpen door bijvoorbeeld een beroepsorganisatie of vakbond. Die aanpak levert vaak bijzondere onderzoeken op.

3. Brandweervrijwilligers

In januari signaleert EenVandaag een grote leegloop onder vrijwillige brandweerkorpsen op basis van onderzoek onder ruim duizend vrijwillige brandweerlieden. Zij maken zich zorgen om de veiligheid van brandweerlieden en burgers. In juni blijkt uit cijfers van het CBS dat het aantal vrijwillige brandweerlieden met 12% is afgenomen sinds 2010.

2. Voedselbank 

Op kerstavond brengt EenVandaag een bijzonder onderzoek onder klanten van de voedselbank. Voor veel deelnemers blijkt de voedselbank bittere noodzaak, de meesten zeggen dat ze honger zouden hebben als ze niet bij de voedselbank terecht zouden kunnen.

Er was simpelweg geen geld voor eten voor iedereen. Ik gaf mijn dochter te eten en zei dat ik zelf niet zo lekker was. Dan sloeg ik de maaltijd maar weer over.

1. Vluchtelingen

De redactie van het Opiniepanel reisde in mei en juni af naar zeven opvanglocaties in het hele land en ondervroeg daar 600 vluchtelingen die het afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen. Met als resultaat een uniek inkijkje in hun beweegredenen om naar Nederland te komen en in hun toekomstdromen.  

De meest populaire onderzoeken

3. Koningsdag

Een echte Opiniepanel-traditie: elk jaar peilen wij het vertrouwen in de koninklijke familie. En ook dit jaar zat het nog goed met het vertrouwen in de koning: acht op de tien heeft vertrouwen in koning Willem-Alexander.

2. Euthanasie

Een bijzonder combinatie van een onderzoek onder het Opiniepanel en onder huisartsen leverde heftige verhalen op over het beladen onderwerp euthanasie, naar aanleiding van een nieuwe handreiking van minister Schippers. Zes op de tien huisartsen vond het geen goede zaak dat een dementerende die niet meer zelf kan aangeven wat hij wil, toch in aanmerking kan komen voor euthanasie.

Deze handreiking suggereert een controle over je leven tot in het graf. Een arts is geen voor de toekomst alvast te reserveren huurmoordenaar.

1. Politicus van het Jaar

Voor de 13e keer koos u de Politicus van het Jaar en dat deed u massaal: een recordaantal van 39.856 panelleden vulde de enquête in en koos Geert Wilders tot Politicus van het Jaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.