Welke momenten waren volgens u dé momenten van het politieke jaar 2016?

Bij de verkiezing van de Politicus van het Jaar kiezen de leden van het EenVandaag Opiniepanel ook de beeldbepalende politieke gebeurtenissen van 2016. Dit is de top 7 van meest genoemde momenten:

7. Van der Steur onder vuur

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie moet na het terugtreden van Ivo Opstelten in 2015 de rust terugbrengen op het departement, maar het is in 2016 alle hens aan dek.

Stakingen bij de politie, de vrijlating van Volkert van der G., een mol bij de Nationale Recherche en excuses voor een felle uithaal naar een MH17-anotoom, de Teevendeal en Bart van U.: telkens moet de minister brandjes blussen:

6. Het proces tegen Wilders

Een politiek proces en een beknotting van de vrije meningsuiting, of groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie? PVV-leider Geert Wilders vindt het eerste, de rechter oordeelt het laatste.

Wilders moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn veelbesproken en omstreden ’minder, minder’ uitspraak die hij in 2014 over Marokkanen deed.

De eis van het OM is een geldboete. De rechter acht Wilders schuldig, maar legt geen straf op. In talkshows en op krantenpagina’s wordt de uitspraak en de reactie van Wilders (‘Drie PVV-hatende rechters verklaren Marokkanen tot ras en veroordelen mij en half Nederland. Knettergek.’) uitgebreid geanalyseerd.

5. De verkiezing van Donald Trump

Hoe groot is de invloed van de winst van Donald Trump in de Verenigde Staten op het politieke landschap hier? Dat is een van de belangrijkste vragen voor politiek Den Haag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Net als de onverwachte Brexit wordt de winst van Trump gezien als een motie van wantrouwen tegen de ‘gevestigde orde’, de ‘elite’ en het ‘establishment’. 

4. Protest tegen komst azc's

In veel Nederlandse gemeenten wordt eind 2015 en begin 2016 hevig geprotesteerd tegen de komst van asielzoekerscentra. Dat gebeurt onder meer in Oranje, Enschede, Steenbergen en Geldermalsen. Het levert angstige minuten op tijdens een vergadering in laatstgenoemde plaats:

3. 'Nee' tegen verdrag Oekraïne

De uitslag achtervolgt premier Mark Rutte nog vele maanden: op 6 april spreekt de kiezer zich uit over het associatieverdrag van de Europese Unie met de Oekraïne. 

Met een opkomst van 32.2% wordt de opkomstdrempel gehaald, liefst 61,1% stemt tegen het verdrag.

2. Aanslagen in Brussel

In de vroege ochtend van 22 maart wordt het Belgische Brussel opgeschrikt door bomaanslagen op vliegveld Zaventem en in de metro.

In totaal komen 35 mensen om het leven en raken 340 mensen gewond. De aanslagen worden opgeëist door IS. Kort na de aanslagen worden in Nederland ook veiligheidsmaatregelen genomen, zoals meer bewaking op Schiphol.

1. Brexit

Het ongeloof is gigantisch als eind juni blijkt dat de Britten de Europese Unie willen verlaten. Een krappe meerderheid van 52 procent stemt voor een Brexit. Voor het eerst sinds de oprichting verlaat een land de EU.

De politieke gevolgen in Londen zijn navenant: premier Cameron treedt af. In Nederland laait de discussie over een Nexit op:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.