Arend Jan Boekestijn vindt dat Femke Halsema laat is met haar kritiek op hulporganisaties. Volgens Boekestijn ging de lobby van verschillende NGO's in de Tweede Kamer "ook zeker via GroenLinks." Wel pleit de voormalig VVD-politicus, net als Halsema, voor een "noodhulpfonds" dat beter gecoördineerd wordt.

Halsema, voorzitter van de Stichting Vluchteling, stelt vandaag tijdens de Van Heuven Goedhartlezing dat hulporganisaties onvoldoende functioneren. Volgens de oud-fractievoorzitter van GroenLinks streven hulporganisaties te vaak naar het eigenbelang en richten ze overmatig de aandacht op aantrekkelijke, fotogenieke hulp. 

Boekestijn, die eerder al kritisch was over ontwikkelingshulp in zijn boek: De prijs van een slecht geweten, stelt dat Halsema wel lichtelijk laat is met haar kritiek. "Mevrouw Halsema heeft voortschrijdend inzicht en ik ben blij dat ze dat nu heeft, maar het zou fijner zijn geweest dat toen de grote strijd in de Nederlandse politiek werd gevoerd over noodhulp, zij ook had meegedaan."

Dat hulporganisaties teveel met zichzelf bezig zijn, ziet ook Boekestijn. Hij pleit voor betere coördinatie van het in- en uitgaan van hulpgeld. "Dat heeft de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties echt verknalt." Daarnaast pleit Boekestijn voor een onafhankelijke commissie die de Tweede Kamer rechtstreeks, zonder tussenkomst van de minister, op de hoogte kan houden van het goed functioneren van zo'n overkoepelende organisatie.   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.