Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Het voormalig Tweede Kamerlid voor Groenlinks laat weten dat ze ‘blij, trots en nederig is’.  Haar benoeming als burgemeester blijkt wereldnieuws: zowel de BBC als The Guardian pikt het nieuwtje op.

Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. In Nederland doet de trend zich al langer voor. Ongeveer 1 op de vier burgemeesters in Nederland is nu vrouw. De eerste vrouwelijke burgemeester was Truus Smulders-Beliën. In 1946 werd zij burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente Oost, West en Middelbeers

Nederland loopt voorop met vrouwelijke burgemeesters

Wat vrouwelijke burgemeesters betreft doet Nederland het beter dan andere landen. Als je kijkt naar de 300 grootste steden wereldwijd, dan hebben slechts 25 steden een vrouwelijke burgemeester.

'Het afscheid is definitief'

Een aantal Twitteraars wijst erop dat de keuze voor Femke Halsema opvallend is. Vorig jaar schreef het voormalig Tweede Kamerlid in haar boek: “ik kom over een paar jaar niet tevoorschijn als senator of burgemeester. Het afscheid is definitief.” Al eerder gaf Halsema in het radioprogramma Tros Kamerbreed aan dat ze niet de burgemeester van Amsterdam wilde worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.