De gemeente Bloemendaal maakt zich, onder leiding van burgemeester Ruud Nederveen, schuldig aan intimidatie, vooringenomenheid en het monddood maken van de lokale pers. Dat stellen bronnen tegenover EenVandaag en omroep RTV NH. Burgemeester Nederveen zelf wordt beschuldigd van oplichting.

Kern van het conflict is de ontwikkeling van het Bloemendaalse landgoed Elswoutshoek. Een hoogoplopende ruzie tussen eigenaren Rob en Hans Slewe en het gemeentebestuur zorgt voor veel commotie in het lommerrijke dorp. Dat leidt tot steeds meer kritiek op de aanpak van burgemeester Nederveen.

Landgoedeigenaar Rob Slewe: “In een gesprek met Nederveen zei hij mij dat mensen zoals wij niet op een landgoed horen. Hij dreigde net zo lang door te gaan met procedures tot het moment wij het niet meer vol kunnen houden.”

Opnemen telefoongesprekken

Met name het heimelijk opnemen van telefoongesprekken, tussen de broers Slewe en een ambtenaar, met toestemming van burgemeester Nederveen, doet de zaak escaleren.

Uit het onderzoek van EenVandaag en RTV NH blijkt dat de gemeente mogelijk ook de lokale media heeft proberen te beïnvloeden. Een journalist van de lokale krant Weekblad Kennemerland Zuid, Ruud Vader, vertelt dat hij zelf bezoek kreeg van de afdeling communicatie. “Het verzoek was om minder over het conflict te schrijven en wat vriendelijker over de gemeente Bloemendaal.“ Vader is inmiddels vertrokken en sinds dit verzoek wordt er nauwelijks nog over het conflict geschreven in de lokale krant.

Verleden

En er melden zich nu ook mensen met informatie over het verleden van Nederveen. Het gaat om personen die in de jaren 90 zakelijk met hem te maken hebben gehad. Openhartig vertellen ze over hoe burgemeester Nederveen hen in het verleden heeft gedupeerd. “Het is gewoon een oplichter, onbegrijpelijk dat zo’n man burgemeester heeft kunnen worden”, aldus voormalig zakenrelatie Sylvia Alberts vanavond in de uitzending.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.