Het is een unieke zaak waarin politie, justitie en de Fiod vijf jaar onderzoek deden naar omvangrijke valsemunterij. Met als resultaat: een rechtszaak tegen zes verdachten die worden beschuldigd van het vervalsen van miljoenen Britse ponden in een fabriek in het Amsterdamse havengebied.

Justitie verdenkt de bende niet alleen van valsemunterij, de verdachten zouden de nep-ponden ook op geraffineerde wijze naar Engeland hebben gesmokkeld en ze daar hebben doorverkocht. Het politieonderzoek Monte Leone richt zich op een groep rond hoofdverdachte en voormalig goudhandelaar Patrick O. (54). Na controles van de Belastingdienst en verklaringen van getuigen, rijst het vermoeden dat er in zijn muntfabriek European Central Mint (ECM) valse munten worden geslagen.

Vaten met munten, opgehaald bij de Amsterdamse muntfabriek

In november 2013 ziet een observatieteam van de recherche een verdacht busje vertrekken bij de muntfabriek. Even later wordt de Amsterdamse chauffeur tegengehouden door de douane. Hij vervoert een lading auto-onderdelen met als bestemming Engeland. Douaniers ontdekken dat onder een deklading van metalen carrosserieringen honderdduizenden valse Engelse ponden zijn verstopt. Al eerder, in december 2012, wordt in Newcastle een Engelse chauffeur aangehouden. In zijn vrachtwagen zitten 450.000 valse Britse ponden verstopt. De vaten met munten heeft de chauffeur opgehaald bij de Amsterdamse muntfabriek.

Hoofdverdachte Patrick.O

Na een politie-inval worden in het bedrijf in Amsterdam hypermoderne machines aangetroffen waarmee op grote schaal Britse munten kunnen worden geslagen. In de huizen van de verdachten vindt de recherche bovendien dure sieraden, geldbedragen, muntstempels en nog meer valse ponden. Bij hoofdverdachte Patrick O. wordt ook een vuurwapen in beslag genomen.

Een andere hoofdverdachte, Wilfred M. alias ‘Mol’, heeft de politie nooit kunnen pakken. Hij verblijft vermoedelijk in Brazilië. In een opvallende verklaring die M. vorige week opeens mailde aan de advocaat van Patrick O. schrijft M. dat Patrick O. “niet bij de productie dan wel distributie van de valse ponden betrokken is geweest." Maar het OM hecht weinig waarde aan die verklaring van Wilfred M.. Justitie eist tegen Patrick een gevangenisstraf van ruim een jaar en 240 uur werkstraf. Tegen Wilfred M. is bij verstek een veroordeling gevraagd van 2 jaar cel.

Grootste vervalsingsoperatie ooit

De Amsterdamse vervalsingsoperatie is volgens Britse onderzoekers de grootste, meest geavanceerde die ooit in Groot-Brittannië is ontdekt. In de Britse pers zei een rechercheur dat hij 'nooit eerder te maken had met zo'n grote en goed georganiseerde bende valsemunters'. De Nederlandse valsemunterij ligt bovendien aan de basis van het Britse besluit om de munt van 1 pond te vervangen door een nieuw ontwerp. Deze nieuwe munt met 12 hoeken wordt geïntroduceerd in 2017

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.