Op de Britse Daily Mail wordt het verhaal met verbazing gebracht: op de Amsterdamse Wallen komen 'mop pauses', oftewel dweilpauzes, om de boel een beetje schoon te houden. 18 miljoen mensen bezoeken de stad jaarlijks, en dan blijft niet altijd alles vlekkeloos. Toch wordt de situatie in Engeland misschien iets te slecht voorgeschoteld...

’s Nachts is het op de wallen een wetteloze bende, zo luidt een opgeschreven quote van de ombudsman Arre Zuurmond. In de 'lawless jungle' van Amsterdam wordt zelf het piesen tegen een politieauto getolereerd. In de grachten varen dronken Britten op gehuurde boten en iedereen gooit vuil van zich af en koopt of verkoopt openlijk drugs.

Burgemeester Halsema gaat daarom sommige straten op de Wallen afsluiten om ze schoon te maken, om het overgeefsel en andere troep van het plaveisel te spuiten. Dat plan is overigens echt aangekondigd.

Internationale aandacht

De dweilpauzes kunnen echter op internationale aandacht rekenen. ’s Nachts toeristen weren uit bepaalde straten, het wordt niet gezien als een al te best teken. Ook het bericht dat BOA’s een mobiel pinapparaat krijgen om direct de boete wegens wildplassen te kunnen afrekenen, wordt met verbazing beschouwd.

De Daily Mail meldt ook dat er 's nachts straatraces worden gehouden op de Wallen. Nu weet iedereen die daar weleens komt, dat je er zelfs met de snelste bolide niet harder dan 3 kilometer per uur kunt rijden. In de reacties onder het artikel worden hier dan ook wat kanttekeningen bij geplaatst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.