In Engeland wordt er flink gediscussieerd over de fietshelm. De staatssecretaris van Verkeer denkt erover na om een fietshelm voor iedereen in Engeland te verplichten. Volgens tegenstanders een slecht idee, omdat er daardoor minder mensen op de fiets zouden stappen.

"Dat is wel een angst die wij ook hebben," zeggen ze bij de ANWB. "Het is moeilijk om vast te stellen wat de effecten zijn, maar het is wel iets waar wij rekening mij houden." In Nederland is een helm op de fiets niet verplicht. 

De Fietsersbond is fel tegen de verplichte fietshelm: "Wij doen het in Nederland fantastisch, wij zijn een voorbeeld voor de rest van de wereld." Dat komt volgens de bond vooral doordat de wegen in Nederland beter ingericht zijn op fietsers: "In Engeland zijn de wegen veel meer gericht op auto’s. Ze kunnen dus beter uitzoeken waar fietspaden een goede oplossing zijn."

Feit of fictie?

Volgens de Britten zorgt een verplichte helm ervoor dat minder mensen op de fiets stappen. Een feit, zeggen ze bij de Fietsersbond: "Als mensen een helm zien, dan denken ze aan gevaar." Dus zouden mensen de fiets vaker laten staan. "In Australië is na de verplichting het aantal fietsers met 50% afgenomen en ook in Canada zien we een sterke daling."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.