Met het mooie weer werd het de afgelopen dagen al drukker in het Amsterdamse Vondelpark, maar gistermiddag deed het met muziek en heel veel feestende mensen niet onder voor een gemiddeld festivalterrein. Twee jongeren vertellen wat ze daar deden.

Janna* (24) kwam rond half 4 's middags in het park. "Ik had daar afgesproken met een vriendin. Het was toen al superdruk. Er was iemand bij het standbeeld met een hele grote box met muziek. Daar gingen mensen bij staan en dansen, maar ikzelf niet." Dat kwam eigenlijk vooral omdat ze mensen die dansten en feesten niet kende, want anders had ze zomaar mee kunnen doen.

Het festivalgevoel

Er stond al politie in het park, maar die deed toen volgens haar nog niks. "Ik dacht wel toen ik aankwam: wow, wat is het druk. Maar op een gegeven moment werd het echt een festival. De sfeer was gewoon chill. Iedereen had het echt naar zijn zin, dat zag je." Janna ging rond half 6 weg, niet omdat het zo ontzettend druk was, maar omdat ze een afspraak had. Later hoorde ze dat de politie had ingegrepen.

"Verderop in het Vondelpark was ook al een feestje gaande, toen ik er net was", vertelt ze. "Ik zat in het gras en ben er later even doorheen gelopen, maar ben niet gaan dansen of zo."

Lees ook

Het nodig hebben

Dansen was ook niet waar Bart** voor naar het Vondelpark kwam. Hij had na zijn werk met vrienden afgesproken, om even in de zon te zitten. Hij was net geen uur in het park.

"We waren er met iets te veel, maar je wil toch naar buiten. Mensen hebben het ook gewoon nodig." Zelf is hij 26 en hij denkt dat de feestende jongeren iets jonger waren. "Het is natuurlijk ook vakantie nu."

Lees ook

Moeder in de zorg

Zou er vanmiddag weer feest losbarsten, dan was hij er misschien wel heen gegaan, als hij dichter bij het centrum had gewoond. "Ik woon er net buiten, dus dat is te ver voor mij."

Al werkt Barts moeder in de zorg, toch denkt hij dat ook zij wel kan begrijpen waarom hij naar het Vondelpark ging en niet meteen wegging toen het veel te druk werd. "Mensen zijn er klaar mee. Ik hou me niet 100 procent aan de regels. En mijn moeder zegt ook: dat is bijna niet te doen."

Vondelpark gisteravond
Bron: ANP
De politie greep gisteravond in om mensen uit het park te krijgen

'Extreem schijt hebben'

Dat mensen gingen dansen met elkaar en bovenop elkaar op stonden, keurt de 24-jarige Janna niet goed. "Het is nog steeds coronatijd. Ik hou me niet altijd supererg aan de regels, maar wat hier gebeurde was wel extreem schijt hebben. Ik dacht ook nog: het is niet heel erg slim om te doen."

"Stel dat ik daar met al mijn vrienden zou zijn en die zouden dansen, dan zou ik wel meedoen met het feest", vertelt Janna. "Maar nu dacht ik: dit is het niet waard om een boete te riskeren, want ik kende dus niemand." Voordat de politie ingreep, was ze al weg. Voor het gooien van glaswerk en belediging werden uiteindelijk twee mensen gearresteerd.

In groepsverband

"Ik kijk daar niet van op", reageert hoogleraar jeugdpsychiatrie Arne Popma op de groepen feestende jongeren. "Jongeren tussen de 14 en 17 jaar denken eigenlijk bij alles wat ze doen: wat denken mijn leeftijdsgenoten hiervan. Ook als dat risicovol gedrag is. Jongeren zoeken nu sociale activiteiten en als je dan in een groep bent, dan is op dat moment plezier hebben, belangrijker dan je niet aan de regels houden."

Maar dat maakt het nu natuurlijk niet makkelijker, want wat doe je eraan? Als ouders zijnde is het volgens Popma van belang dat je erkent dat jongeren iets met leeftijdsgenoten willen doen. "En dan samen kijken naar hoe jullie daar vorm aan kunnen geven. Dat je bijvoorbeeld zegt: 'Met deze 3 vrienden mag je afspreken'." Popma vindt het heel slim en goed dat is besloten dat je straks tot 27 jaar buiten mag sporten in teamverband. "Het open van die middelbare scholen is een slimme zet. Zo kan je het een beetje spreiden, en op een veilige manier invulling geven aan het sociale aspect."

Terrassen

Bart had het idee om komende zaterdag zijn verjaardag met vrienden in het Vondelpark te vieren. "Lekker naar buiten met dit mooie weer. Maar nu ik deze drukte heb gezien, denk ik dat ik het toch even ergens anders moet vieren", zegt hij.

Hij vindt dat de terrassen gewoon weer open moeten. "Dan kan je de drukte ook veel beter regelen. Want ik hoor dat het Vondelpark altijd druk is, maar nooit zo druk als gisteren." Afgelopen weekend was het ook al vol in het park. Tegen het Parool zei burgemeester Halsema toen dat ze desnoods het park zou sluiten. Net als Bart wil ze dat het kabinet naar het openen van de terrassen gaat kijken.

Lees ook

De corona-app

De kans dat er gisteravond iemand die besmettelijk was in het park, is 100 procent. Dat zei viroloog Marc Bonten in het televisieprogramma Op1. Janna denkt ook dat de extreme drukte iets met het aantal coronabesmettingen gaat doen. "Het was buiten, dus ik denk dat de kans op besmettingen wel minder groot is, maar hopelijk heeft iedereen de corona-app. Dan kan ik mij laten testen als er iemand besmet was, omdat we niet 1,5 meter afstand hielden."

Ze denkt dat grootschalige feestjes nu vaker zullen voorkomen. "Je merkt gewoon dat mensen er echt aan toe zijn. Je zag het tijdens het schaatsweekend ook al. Ik denk dat mensen nu vaker bij elkaar gaan staan met muziek. Want het was een superzuur jaar."

Zij-ingangen van het Vondelpark waren vanmorgen afgesloten
Bron: ANP
Zij-ingangen van het Vondelpark waren vanmorgen afgesloten

Jongeren losser laten

Of er veel besmettingen bij zullen komen door de feestende mensen gisteren? "Het zijn toch allemaal jonge mensen. Die zijn misschien een dag verkouden", beweert Bart.

Hij vindt dat jongeren veel meer losgelaten moeten worden. "Iedereen moet nu thuisblijven voor de ouderen. Maar bij jongeren spelen allemaal problemen nu", doelt hij op de maatregelen. "Misschien is dat wel erger." Het Vondelpark is donderdagmiddag helemaal gesloten door gevreesde drukte.

* De achternaam van Janna is bekend bij de redactie.

** De echte naam van Bart is bekend bij de redactie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.