Hij deed het conservatorium in Wenen, stond als prille twintiger al in het Amsterdamse concertgebouw en won vele prijzen. Raoul Steffani is een van de grootste klassieke zangtalenten van ons land. Zijn missie: de opera terugbrengen naar het grote publiek.

Raoul ademt opera en praat bijna klassiek. Met zijn 27 jaar lijkt hij een oude ziel in een jong lichaam. "Dat hoor ik wel vaker, maar ik heb er geen goed antwoord op", zegt hij. "Ik voel me in elk geval heel erg thuis bij deze muziek en de sfeer ervan. De manier waarop er in de klassieke muziek met elkaar gewerkt wordt is heel integer, en daar voel ik me goed bij."

'De muziek koos voor mij'

Raoul komt niet uit een muzikaal gezin. "Mijn ouders hebben kantoorbanen en de klassieke muziek is er bij mij niet met de paplepel ingegoten. Deze liefde komt echt uit mijzelf. Ik koos niet voor de muziek, maar de muziek koos voor mij." Hij studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en vertrok daarna naar Wenen, waar hij les kreeg van beroemde sopranen.

raoul
Bron: EenVandaag
Margreet Honig geeft les aan Raoul

Raouls belangrijkste mentor is Margreet Honig, die al decennialang met operasterren werkt. "De eerste keer dat hij bij mij op een cursus was, vond ik hem wel heel slecht zingen, als ik eerlijk ben", vertelt ze. "Maar ik hoorde wel zijn talent. Ook als iemand nog niet goed kan zingen, kun je toch zien of iemand een innerlijke vreugde heeft om te zingen. En dat was bij Raoul het geval: hij was zó muzikaal en hij is zó ontzettend enthousiast."

Lees ook

Altijd blijven leren

Raoul is een bariton, de zangstem die tussen bas en tenor in ligt. In de popmuziek zijn David Bowie en Frank Sinatra zijn gelijkgestemden. "Toen ik begon met zingen was ik wel een bariton, maar geen goede bariton. Ik had een grote passie voor het zingen, maar ik had mijn eigen stem nog niet ontdekt. Margreet Honig heeft mij zoveel geleerd. Je zou kunnen zeggen dat ze mij heeft gered."

Uitgeleerd is Raoul nooit, maar Honig is al 80 jaar en Raoul is haar laatste pupil. "Ik zeg altijd tegen Raoul, blijf je leven lang leren van de mensen om je heen", zegt Honig. "Als je een andere bariton op het podium ontmoet en je denkt: 'Wauw, wat zingt die vent goed', dan zal je wel gek zijn als je hem niet om een les vraagt. Als je van iemand leren kan moet je het niet laten om een les te vragen, hoe oud je ook bent."

Raoul vertelt verslaggever Laura Kors over zijn liefde voor muziek.

Weg met ouderwetse vooroordelen

Raoul wil de komende jaren meer mensen kennis laten maken met opera. "Nederland heeft geen operacultuur zoals Oostenrijk. Daar houdt iedereen van alle leeftijden van klassiek en opera. Het zit in hun cultuur. Hier zijn helaas weinig jongeren die van klassiek houden, omdat ze het niet kennen. Maar ik ken bijna niemand die het niks vindt als ze er eenmaal van geproefd hebben."

Lees ook

Hij weet precies wat de beste manier is om mensen kennis te laten maken met opera. "Niet de ouderwetse vooroordelen benadrukken, maar mensen meenemen in een nieuw repertoire en met nieuwe muziek. Ik probeer het stoffige imago een beetje weg te nemen; geen bekering, wel betovering."

Tv-reportage: Bariton Raoul Steffani wil mensen betoveren met opera

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.