Laurent Simons is 9 jaar, heeft een IQ van 145, en heeft zijn vwo-diploma al een jaar op zak. Hij begint aan het tweede jaar van zijn universitaire studie. Erik van den Boom maakte iets vergelijkbaars mee: hij was 14 toen hij aan zijn studie begon.

Toch werkt Erik nu als dj. Als Erik Arbores was hij de jongste dj die ooit op het Amsterdam Dance Event stond. Daarin heeft Laurent nog iets met hem gemeen: hij produceert ook technomuziek. In de studio ontmoeten de 'wonderkinderen' elkaar. Erik laat aan Laurent zien hoe hij te werk gaat.

Tv-reportage: 'Wonderkinderen' Laurent en Erik ontmoeten elkaar in Eriks studio

'Hij moet vies worden en in bomen klimmen'

De 9-jarige Laurent heeft net zijn eerste jaar Electro and Computer Engineering afgerond aan de universiteit. Omdat zijn beide grootouders hartpatiënt zijn, is Laurent heel geïnteresseerd geraakt in het technisch namaken van organen en andere lichaamsdelen. "Als je menselijke lichaamsdelen technisch kunt namaken, kun je mensen veel langer laten leven", zegt hij.

Zijn ouders krijgen soms kritiek op de manier waarop ze hun kind opvoeden. "Sommige pedagogen vinden dat hij te weinig kind kan zijn. Dat hij vies moet kunnen worden en in bomen moet klimmen", zegt Laurents vader. "Daarin zit een verwijt verstopt aan ons, alsof wij hem verbieden om in de modder te spelen. Hij mag het best, maar hij wil het niet."

Wetenschap of muziek?

Erik laat in de studio zien hoe hij zijn muziek maakt. Erik praat honderduit met aanstekelijk enthousiasme, Laurent heeft aan een paar woorden genoeg. Ze wisselen tips met elkaar uit. "Wat denk jij dat we nog kunnen toevoegen?", vraagt Erik. "Misschien moet je het nog een beetje meer opbouwen. Je kan dit stukje nog wat verschuiven", zegt Laurent.

Laurent en Erik
Bron: EenVandaag
Laurent en Erik werken samen in Eriks studio aan een track

Zelf deed Erik de eerste 4 jaar van het gymnasium in 1 jaar en haalde hij op 13-jarige leeftijd zijn eindexamen. Op zijn 14de ging hij natuurkunde studeren aan de TU Delft. Uiteindelijk koos hij er toch voor om fulltime aan zijn dancemuziek te werken. "Het lukte me niet om tegelijkertijd te studeren en muziek te maken. Nu richt ik me alleen op muziek", vertelt hij Laurent.

'Je vindt vanzelf je draai'

Erik heeft dus gekozen voor zijn passie, en niet voor een glansrijke wetenschappelijke carrière. Hij produceert vooral k-pop muziek. Via Skype volgt hij zangles in het Engels én Koreaans. Zich vervelen doet hij in ieder geval niet. "Ik gebruik mijn hersens nu net zo intensief als toen ik aan de TU studeerde, maar dan op een andere manier."

Lees ook

Ondanks zijn keuze voor de muziek, maakte Eriks moeder zich weinig zorgen over zijn toekomst. "Erik is niet alleen heel slim, maar ook sociaal. Hij is heel invoelend en oprecht. Met zulke eigenschappen vind je vanzelf je draai, dacht ik. Dat maakte het loslaten wel wat makkelijker."

Eigen afweging

Volgens Erik moet de 9-jarige Laurent zelf een afweging maken over zijn toekomst. "Hij is nu natuurlijk nog hartstikke jong, dus hij is bezig met wetenschap én met muziek. Ik hoop dat hij daar zijn weg in vindt. Het belangrijkste lijkt mij dat hij zijn eigen passie najaagt."

Een wonderkind laten doen wat hij het leukst vindt, is de uitdaging. Voor Laurents ouders maakt het in elk geval niet uit wat hun zoon later gaat doen. "We hopen dat hij later gelukkig wordt", zegt zijn vader. Voorlopig houdt Laurent zich nog bezig met de wetenschap: "Voor mij ligt de grootste uitdaging in het technisch namaken van de hersens. Daar zijn we nu op de universiteit mee bezig."

Lees ook

Laurent en zijn ouders vertellen aan verslaggever Laura Kors hoe het is om een wonderkind te zijn.