Hij brengt opera de provincie in met het grootse reizende operagezelschap van Nederland. Directeur van de Nederlandse reisopera; Nicolas Mansfield is vandaag De Optimist.

Al sinds 2000 is hij verbonden aan de Nederlandse reisopera, sinds 2013 als directeur. Ze hebben zware tijden gekend, zijn flink gekort op het budget. Maar ze staan nog fier overeind! "Je moet wel optimistisch zijn in de culturele sector," zegt Mansfield, "anders red je het niet.”

Hij heeft in de verkiezingsprogramma’s nergens gelezen dat er opnieuw bezuinigd moet worden op cultuur. Niet iedere partij vindt dat er geld bij moet, maar er hoeft dus ook geen geld af. Dat stemt hem optimistisch. Maar toch ook reden voor een pleidooi: “investeer in cultuur, investeer in optimisme!”  

Lees hier alvast zijn boodschap:

Vorige week werden we aangespoord om in de verkiezingen te stemmen voor optimisme, niet voor pessimisme. Mooi! En logisch, want wie vóór pessimisme is, heeft een heel zwaar leven. En ‘licht aan het einde van de tunnel’ is voor een pessimist een trein die op ‘m afkomt, eerder dan een hoopvolle toekomst.

Optimisme wacht niet op feiten, maar geeft perspectief. Voor mij, als cultuur-maker en leider in de culturele sector is optimisme niet alleen de sleutel tot een gelukkig bestaan, maar de diepe overtuiging dat wat wij doen wel degelijk van belang is. De grootste emotie in creativiteit is de brug naar optimisme: ‘Het kan wel!’  Optimisme is aanstekelijk. Optimisme dient een essentieel onderdeel te zijn van de set van eigenschappen van alle leiders en leidinggevenden. Niet alleen in de culturele sector.

Bijzonder verheugd was ik met het pleidooi -afgelopen vrijdag- van de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur, Marijke van Hees. Zij sprak van de noodzaak tot meer investering van het kabinet in cultureel Nederland. Let op de woordkeuze: niet ‘terugdraaien van de bezuiniging’, niet ‘meer subsidie’, maar juist meer ‘investéring’. Investering in n sector die rendeert. Optimisme geeft leidende kracht.

Maar wat ìs investeren in de culturele sector? Investeerders zullen vooral aan één ding denken: kwantiteit, nietwaar? Hoeveel moet ‘t kosten, en hoeveel krijg ik terug? Maar de tegenhanger –kwaliteit- is veel intuïtiever. Dat vereist gut-feeling, zoals wij Engelsen zeggen.

De schoonheid van cultuurinvestering is dat het geen navigatiesysteem heeft. Wij weten niet altijd waar we uitkomen bij vertrek of in welke vorm rendement opduikt. Opgewekt een onbekende toekomst tegemoet!  Zo ontdek je nog eens wat! Waar is optimisme anders goed voor?

Den Haag spreekt inmiddels niet meer over bezuinigingen in de cultuur. De woorden ‘linkse hobby’ komen hooguit nog uit de monden van degenen die zo ongeveer tegen alles zijn, behalve tegen hun eigen pessimisme.

In de verkiezingsprogramma’s van zowel de VVD als het CDA stond: wel meer cultuur dan nu, maar geen extra geld. Dat moet een grote vergissing zijn geweest, want beide partijen zijn juist zeer optimistisch over de toekomst van Nederland. En de creatieve sector –als aanjager van verbeelding, verbinding en optimisme – mag niet ontbreken.

Dus, beste Den Haag – waarde heeft met meer te maken dan geld alleen. Pak jullie kans en ga investeren. Vertrouw op uw volk voor het rendement!

Optimist Nicolas Mansfield

Meer optimisme nodig? Alle Optimisten zijn HIER terug te vinden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.