Nu we en masse thuisblijven, zijn podcasts een populaire manier om de dag door te komen. Zo ook de podcast Making an Opera van radiomaakster Stef Visjager, waar ze anderhalf jaar achter de schermen kijkt bij de ontwikkeling van de nieuwe opera Ritratto.

Afgelopen maandag was ze daarom te gast in het radioprogramma Kunststof. Volgens haar is huilen heel slecht voor een stem van een operazanger. Maar is het niet juist goed om die spanning door een huilbui te laten ontsnappen?

Luister hier naar Feit of Fictie in Radio EenVandaag

Release-moment

Maria Fiselier is een Nederlandse mezzosopraan en denkt dat het heel erg heeft te maken met hoe iemand huilt. Zo heeft huilen haar namelijk juist soms geholpen waardoor ze beter kon zingen. "Wanneer je huilt, laat je ook iets los. Het is een soort release-moment. De stem is dan weer open", zo legt de mezzosopraan uit.

Als voorbeeld haalt Fiselier haar conservatorium-tijd aan. Er zat haar iets dwars en haar zangdocente had dit toen door. "Ik barste toen dus in huilen uit en nadat ik dat eruit had gehuild en ik daarna weer begon, zong ik ineens een stuk beter."

'Huilen is hetzelfde als lang hard hoesten'

Koordirigent, stemtrainer en logopedist Michel de Kort is het op de KNO-afdeling van het ziekenhuis waar hij werkt weleens tegengekomen: blijvende schade op de zangstem door flinke huilpartijen. "Huilen is daarbij vergelijkbaar met langer hard hoesten. In het slechtste geval ontstaat er een poliep of over een langere periode stembandknobbeltjes. Ik zie het niet vaak, maar feitelijk kun je je stembanden inderdaad blesseren", vertelt de logopedist.

Juist klassieke operazangers moeten opletten om hun stem niet te veel te belasten, zo betoogt bariton Raoul Steffani. "Je moet het publiek bereiken zonder versterking van microfoons en over het orkest heen komen. Om die techniek uit te kunnen voeren is ontspanning van je strottenhoofd van je stem essentieel. Daar komt bij dat huilen en andere emoties altijd op je stem slaan."

'De stem is de spiegel van je ziel'

Toch ziet de befaamde operazanger Ernst Daniël Smid dit anders. "Emotie is nooit schadelijk en zeker niet voor een stem. Wel is het niet verstandig om tijdens een huilbui een aria erdoorheen te brullen. Gewoon uithuilen en lekker opnieuw beginnen", is daarom zijn advies.

Hoewel er volgens hem nu meer reden is om te huilen dan te lachen, probeert hij de zangers toch een hart onder de riem te steken. "Als je tranen gedroogd zijn, lekker voor je gezin zingen en in het uiterste geval voor jezelf. Wie weet ontroer je jezelf zelfs", concludeert de operazanger.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.