In steeds meer supermarkten zitten kassamedewerkers met handschoenen achter schermen van plexiglas. Maar helpen die maatregelen ook? "Het dragen van handschoenen is een 'tussen-de-oren-bescherming.'"

Martine Reij noemt het plexiglas wel een 'heel verstandige maatregel'. Ze is universitair docent van het Departement Agro-technologie en Voedingswetenschappen van de Wageningen University.

Hoesten en niezen

"Het plexiglas kan namelijk helpen om besmette en onbesmette mensen te scheiden. In die zin kunnen ze dus besmetting voorkomen. Zoals het RIVM ook zegt, gaat besmetting meestal via druppeltjes die met hoesten en niezen in de lucht komen."

"Scheiden is de essentie van de hygiënemaatregelen die we moeten nemen", stelt Reij. "Daarom moeten we thuisblijven. Afstand houden met plexiglas is ook een vorm van scheiden."

'Je kunt geen kant op'

Ook Carolien Oldenkamp is positief over de plaatsing van plexiglas-schermen. Oldenkamp heeft een adviesbureau op het gebied van infectiepreventie en traint zorgpersoneel daarin. Ze spreekt van 'een handig hulpmiddel'. "Als een klant voor je die begint te hoesten en te proesten kun je als caissière heel weinig kanten op. Dat is dan heel erg vervelend."

Maar Oldenkamp is minder positief over het gebruik van handschoenen. "Dat is een 'tussen-de-oren-bescherming'. Eigenlijk doe je daar snel de verkeerde dingen mee. Je doet teveel met die handschoenen. Mensen hebben op een gegeven moment een kriebel aan de wang en zitten overal aan."

Lees ook

Nieuwe handschoenen voor elke handeling

Volgens de infectiepreventie-deskundige wordt er al snel te licht gedacht over het gebruik van handschoenen."In de zorg worden voor elke handeling nieuwe handschoenen aangetrokken. Het is ook niet voor niets dat mensen in de zorg daar lessen in krijgen."

Alleen al het uittrekken is volgens Oldenkamp 'een vak apart'. "Als je een handschoen snel uittrekt, pak je met je duim het manchet vast om hem uit te trekken. Maar je duim is meestal de meest vieze vinger. Daardoor besmet je een groot deel van je pols en handpalm met alles wat er op je duim zat."

Beschermt plexiglas de kassamedewerkers tegen het coronavirus?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.