Een enorme stroom migranten op weg naar de Verenigde Staten zorgt voor slapeloze nachten in het Witte Huis. Het is de grootste uitdaging voor Joe Biden's prille presidentschap tot nu toe.

Het aantal migranten uit onder andere Mexico dat de Verenigde Staten binnen probeert te komen, is in 20 jaar tijd niet zo hoog geweest. Na het rigide anti-immigratiebeleid van Donald Trump hebben migranten met Joe Biden als president nieuwe hoop. Die beloofde tijdens zijn campagne een menselijker immigratiebeleid.

Opvangcentra vol

Bidens belofte heeft ertoe geleid dat Amerikaanse opvangcentra inmiddels overvol zitten. Zelfs de omstreden detentiecentra uit de tijd van Trump, waar Biden graag vanaf wil, zijn weer in gebruik genomen om iedereen te kunnen huisvesten.

Uit Mexico komen inmiddels beelden van nog eens tienduizenden mensen, die onderweg zijn naar de grens.

Amerika-verslaggever Tom van 't Einde over de vluchtelingencrisis daar.

Aantal kinderen achter de tralies verdrievoudigd

President Biden en zijn regering lijken de stroom migranten onderschat te hebben. Dat wordt pijnlijk duidelijk als je kijkt naar het aantal kinderen dat illegaal de grens overstak en inmiddels achter de tralies zit. Dat gebeurde tot afschuw van de Democraten ook al onder president Trump.

Biden viel Trump er tijdens de campagne zelfs meerdere keren keihard op aan. Maar nu hij zelf president is, is het aantal kinderen achter de tralies in korte tijd verdrievoudigd naar 3.250 kinderen. Republikeinen noemen het inmiddels smalend 'Bidens border crisis' en vinden dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen.

Lees ook

Overvol detentiecentrum

Een snelle oplossing voor de vluchtelingencrisis is nog niet in zicht. President Biden vraagt om tijd en geduld. Hij wil het liefst de migratiepolitiek grondig hervormen, maar het is de vraag of hij die tijd krijgt nu het aantal migranten zo snel toeneemt.

Biden ligt inmiddels ook in zijn eigen partij onder vuur. Volgens Republikeinen moet hij migranten veel harder aanpakken, volgens progressieven in zijn eigen partij moet hij juist beter met ze omgaan. Toen een Democratisch Congreslid deze week foto's in handen kreeg van een overvol detentiecentrum besloot hij die meteen te delen op Twitter.

Uitdaging

Biden en zijn regering weigeren tot nu toe om het een crisis te noemen. Ze kiezen diplomatiek voor woorden als 'uitdaging' of 'situatie' aan de grens. Toch is dit, samen met de bestrijding van het coronavirus, de grootste uitdaging waar de nieuwe regering voor staat.

Als er niet snel iets gebeurt staan er voor het eind van het jaar 2 miljoen migranten aan de grens, becijferde the Washington Post al. En dat is met een kleine 2 jaar tot de volgende tussentijdse verkiezingen een grote bedreiging voor de Democratische meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Coronavaccins in ruil voor hulp

Om de situatie onder controle te krijgen, hebben de Amerikanen een onorthodox wapen ingezet. Mexico krijgt AstraZeneca-vaccins in ruil voor het terugnemen van migranten die illegaal de grens over zijn gekomen. Ook heeft Mexico de grensovergangen gesloten voor alle niet-essentiële reizigers.

De deal met Mexico is een eerste stap om de crisis onder controle te krijgen, maar veel migranten besluiten de gok toch te wagen. Ook al wordt bij elke persconferentie vanuit het Witte Huis nadrukkelijk gezegd dat de grens niet open is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.