We kiezen er massaal voor om vakantie te vieren in eigen land, in het Zeeuwse Renesse bijvoorbeeld. Het toeristendorp plukt de vruchten van de versoepelde coronamaatregelen. De straten lopen er weer vol, al haalt niet elke ondernemer daar voordeel uit.

"Het is op straat weer als vanouds, net alsof we een jaar terug in de tijd zijn gegaan", zegt Rene Oudesluis. Met zijn partner Irene runt hij een visrestaurant in Renesse. "Er zijn volop mensen. En ja, dan lijkt het alsof iedereen corona alweer vergeten is."

Eiland volgeboekt

De restauranthouder ziet dat de trend van vakantie vieren in eigenland goed merkbaar is in Renesse. "De bezettingsgraad in Zeeland in deze periode is op dit moment hoger dan ooit tevoren", vermoedt hij. Dat merkt hij in ieder geval in het restaurant, waar het nu drukker is dan vorig jaar zomer.

Marieke Braber van vakantiepark Zonnedorp ziet hetzelfde gebeuren. Het eiland Schouwen-Duiveland, waar Renesse is, is voor de komende 3 tot 4 weken grotendeels volgeboekt, vooral op a-locaties. "Als je nu nog een plek zoekt, heb je weinig kans dat je dichtbij de zee terecht komt. Normaal gesproken komen best veel mensen op de bonnefooi", vertelt Marieke. "Dan hadden we nog wel een gaatje, maar de kans dat die mensen hier terecht kunnen is nu klein."

Lees ook

Ander soort toeristen

Rene en Irene verwelkomen dit jaar een ander soort gasten in het restaurant dan gewoonlijk: "Mensen die normaal naar Frankrijk of Spanje gaan, kiezen er nu een keer voor om naar Zeeland te gaan." Ook Marieke signaleert dit op haar vakantiepark.

Daarnaast maakt ze onderscheid tussen de Nederlandse en buitenlandse gasten. "Het verschil tussen de Nederlandse coronamaatregelen en die in het buitenland zorgt bij buitenlandse gasten voor enige verwarring", ziet Marieke. "Zeker voor een Duitser die hier ineens geen mondkapje op hoeft, dan merk je dat ze de eerste dagen heel onwennig zijn daarin."

Maatregelen tijdens de vakantie

In zijn ruim opgezette restaurant kan Rene de coronamaatregelen goed toepassen. "Hoewel, er ook veel gasten niet met de maatregelen bezig zijn. Dat zie je in het straatbeeld ook veel", zegt hij. Dat heeft met het vakantiegevoel te maken, denkt hij. "Daardoor gaan sommige toeristen losser met de regels om."

Slager Rob Tolhuijsen merkt in zijn winkel dat klanten bewust omgaan met de maatregelen. "Renessenaren zelf komen minder vaak naar de winkel en besteden ze iets meer in een keer." Hij wijst klanten erop dat ze zich strak aan de regels moeten houden. "Ik vind het prima dat alles weer normaal lijkt, maar we moeten wel een beetje oppassen. Wanneer ik vijftig man in een café dicht bij elkaar zie staan, heb ik daar wel moeite mee."

Slager Rob Tolhuijsen uit Renesse
Bron: Privé-archief
Slager Ron Tolhuijsen

Niet iedereen kan vlag uithangen

Hoewel het lijkt alsof alles weer bij het oude is, hebben verschillende ondernemers nog veel last van de crisis. Kleinere horecazaken bijvoorbeeld, vooral met het slechte weer. Rene: "Veel kleine zaken moeten het hier van hun terrassen hebben. En als die niet open kunnen door het weer, en je hebt maar heel weinig vierkante meters binnen, wordt het lastig om aan je omzet te komen. Niet bij iedereen kan de vlag uit."

"Vooral groepsaccommodaties krijgen het zwaar voor de kiezen en zitten in onzekerheid", voegt Marieke toe. "Deze zijn vaak afhankelijk van grotere instanties die boeken, zoals scholen die op kamp gaan in september." Omschakelen naar een andere doelgroep gaat dan niet zo makkelijk. "Mensen willen niet meer met een groep op vakantie, dus bouw maar even je groepsaccommodatie voor 25 personen om. Dat is niet zo eenvoudig."

Nieuwe mogelijkheden

Bij anderen loopt het juist storm: sinds het moment dat alles open mocht, stroomden de boekingen binnen bij vakantiepark Zonnedorp. "In grote lijnen ziet het park er hetzelfde uit als voor de crisis, enkel het sanitair hebben we aangepast op de anderhalve meter. Daar zie je het grootste verschil", vertelt Marieke. Bij gemengde sanitairgebouwen zijn de middelste wc's en wasbakken dicht. Een aantal camping- en kampeerplekken maken gebruik van nieuwe mogelijkheden door corona. Zij kiezen ervoor om privésanitair te plaatsen.

Privé sanitair unit van camping Klaverweide
Bron: Privé-archief
Een coronaproof badkamer bij een kampeerplaats

Ook Rene ziet de positieve gevolgen in van corona: "We hadden allang de wens om bezorgmaaltijden aan te bieden. De coronamaatregelen hebben ons eigenlijk een extra duwtje in de rug gegeven. Anders waren we het uit blijven stellen." Er is behoefte aan afhaal- en bezorgmaaltijden bij mensen die het nog niet aandurven om naar een restaurant te gaan. "Vooral bij de oudere mensen, de risicogroepen, zie je dat ze het prettig vinden dat ze toch gewoon hun restaurantmaaltijd thuis in de tuin kunnen opeten."

Afhaalmaaltijden Renesse
Bron: Privé-archief
Veel oudere mensen gaan voor een afhaalmaaltijd

Hoopvol

De verkoop in de slagerij trekt aan. "Het was behoorlijk druk, vooral door het mooie weer", vertelt Rob. Al laat de nieuwe klantenkring die hij had tijdens de lockdown zich niet zoveel zien als hij gehoopt had. "Een aantal is blijven hangen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen."

Rob kijkt hoopvol naar de toekomst: "Volgende week ga ik weer voor het eerst een demo voor de winkel uitproberen, zolang het niet voor teveel opstopping zorgt."

Zeeland is ook natuur

Slager Rob raadt toeristen aan om vakantie te vieren in Renesse, maar weg te blijven van de drukte. Hij geeft als tip: "Maak een fietstocht in de mooie natuurgebieden, een kilometer buiten Renesse, daar is bijna niemand." Voor hem is het duidelijk: geniet van je vakantie, maar wees verantwoord en houd je aan de regels.

"Zeeland heeft meer te bieden dan alleen het strand dat veel mensen kennen", benadrukt ook restauranthouder Rene. "Zo hebben we ook op culinair gebied veel te bieden, vergeet de Oosterschelde niet en de mooie steden." Marieke verwelkomt nieuwe toeristen van harte: "Zon, zee, strand, het dorp zelf is niet veranderd. Kom gerust, maar het is iets anders dan het normaal is natuurlijk."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.