De coronacrisis legt bloot dat de gezondheidszorg in Nederland maar ook elders in Europa hapert. Zo had Nederland te weinig ic-bedden en beschermingsmiddelen. PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim wil een Europese stresstest voor de gezondheidszorg.

Volgens de Europese Commissie is het tijd voor een Europees gezondheidsprogramma. Het Europees Parlement debatteerde daar deze week over met onder anderen PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim. Hij omarmt dit plan, maar wil nog een stapje verder gaan.

Stresstest

Sinds de bankencrisis van 2007 worden banken aan een test onderworpen om te beoordelen of ze een financiële crisis kunnen opvangen. Is dat niet het geval, dan moeten ze aanpassingen doorvoeren. Een dergelijke stresstest zou ook de Europese gezondheidszorg goed kunnen gebruiken. Chahim: "We hebben een hele grote crisis meegemaakt, die grensoverschrijdend is geweest. Ik denk dat het heel goed is om, net als na de bankencrisis, met elkaar een stresstest te ontwikkelen om te kijken of ons gezondheidssysteem een volgende crisis aankan."

De stresstest moet inzichtelijk maken waar zich in de zorg problemen voordoen. "Hoe zit het met materialen, medicijnen, medisch personeel en hoe ziet dat eruit in de landen om ons heen. Hoe kunnen we, op het moment dat er een crisis is, opschalen en elkaar waar nodig helpen", aldus de PvdA-Europarlementariër.

Lees ook

Meer Europese samenwerking

De PvdA vindt dat de Europese landen ook meer samen moeten werken op het gebied van gezondheidszorg. "Gezondheidszorg is een nationale aangelegenheid, maar als we als Europa samen gaan inkopen en samen nadenken over productiefaciliteiten, dan is dat veel goedkoper en je creëert meer zekerheden", vindt Chahim.

De ministers van gezondheid moeten volgens hem over hun schaduw heenstappen. "Kijk naar remdesivir, het medicijn dat nu is goedgekeurd door Europa om mensen met corona te behandelen. Amerika heeft ervoor gezorgd dat de productie voor de komende 3 maanden volledig daar naartoe gaat. Wil je een vuist maken tegen Amerika of China, dan moet je dat doen vanuit samenwerking, vanuit één Unie."

Lees ook

Afhankelijkheid

Volgens de Europarlementariër is Europa te afhankelijk van het buitenland en moet Europa meer zelf medicijnen en medische materialen gaan produceren.

"We zien nu dat de paracetamol die we uit China hebben geïmporteerd vervuild is. Waar het om gaat is dat je altijd een minimale productiecapaciteit zou moeten hebben waarop je kan terugvallen op het moment dat er een crisis is."

De ene sneltest voor het coronavirus na de andere lijkt de laatste tijd uit de grond te schieten. Waarom is het dan toch zo lastig om heel Nederland op het virus te testen? Verslaggever Tom van't Einde legt het je in deze video uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.