Een Amerikaans radiostation draait deze kerst niet meer de klassieker 'Baby, It’s Cold Outside’. De reden daarvoor is dat meerdere luisteraars klaagden over de ongepaste tekst van het lied.

Het duet, uitgebracht in 1949, wordt gezongen door een man die een vrouw over probeert te halen om toch de nacht bij hem te blijven, en andersom. Het argument? Buiten is het koud.

Aandringen

Ondanks tegenstribbelingen probeert de man de vrouw over te halen, maar zij wil weg, want moeder zal ongerust zijn en vader wordt boos. Toch houdt het aandringen niet op.

Teksten als: 'What's in this drink?', 'Baby, don't hold out' en 'The answer is no, I really must go' passeren de revue. In een andere versie van het nummer zijn de rollen omgedraaid: de vrouw belaagt de man.

#MeToo all over

#MeToo all over, vinden luisteraars van het radiostation WDOK Christmas 102.1 in Cleveland, Ohio. De DJ's staan achter het besluit van de zenderbazen, schrijft RTL Nieuws. "Mensen zeggen misschien: 'Genoeg met dat #MeToo', maar als je dat even vergeet en echt naar de tekst luistert... Ik zou mijn dochter niet in zo'n situatie willen", zegt presentator Desiray. "Het is een aanstekelijk nummer, maar zulke ideeën moeten we niet verspreiden."

Ook presentator Glenn Anderson staat achter de beslissing. "Ik snapte niet waarom de tekst zo erg was, totdat ik hem las", zegt hij. "Ik snap dat het nummer in 1944 werd geschreven, dat was een andere tijd. Maar als je het nu leest, is het manipulatief en verkeerd."

Discussie beu

Op Twitter lijken mensen de discussie een beetje beu. Steven Emmens vindt dat nog maar weinig mag, en weet nog wel een ander nummer dat dan ongepast is:

Niet iedereen is tegen de ban van het populaire kerstnummer. J Mac is blij dat mensen eindelijk de ware betekenis van het liedje zien.

Bang zijn dat Baby It's Cold Outside nooit meer gedraaid zal worden, hoeft niet. Josef Lincoln heeft alvast een nieuwe tekst bedacht die wel door de beugel kan. "Nieuwe songtekt. De vrouw zegt: 'Ik kan echt niet blijven'. De man zegt: 'Oké, fijne avond verder.' Einde lied."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.