"China is bezig met een PR-campagne om de eigen fouten glad te strijken." Daarvoor waarschuwt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in ons land. De Amerikanen hebben geen goed woord over voor het handelen van de Chinezen sinds de corona-uitbraak.

Pete Hoekstra over de betrokkenheid van China: "Het opsturen van wat mondkapjes en artsen naar sommige landen toont nog geen internationaal leiderschap."

Vliegtuigen vol noodhulp uit China

Honderdduizenden mondkapjes, dure beademingsapparatuur en zelfs complete medische teams werden de afgelopen tijd afgeleverd in verschillende Europese landen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. De afzender: China. Het land lijkt de coronacrisis aan te grijpen om zich van zijn beste kant te laten zien.

Vliegtuigen vol hulpgoederen arriveerden onder andere in Spanje, Italië, Frankrijk, Tsjechië en Servië. De hulpgoederen zijn standaard gedrapeerd met de Chinese vlag en de leus 'De weg van vriendschap kent geen grenzen'. Ook Nederland ontving 200.000 mondkapjes van de Chinese technologiereus Huawei.

Lees ook

'China's bijdrage was het virus zelf'

De Amerikaanse ambassadeur is niet onder de indruk van de hulp uit Bejing: "Het opsturen van wat mondkapjes en artsen naar sommige landen toont nog geen internationaal leiderschap. Het wordt gewaardeerd dat ze nu zo willen helpen, want hun laatste bijdrage was het virus zelf."

Hoekstra: "De oplossing en het medicijn voor corona zullen komen uit Nederland of uit Amerika, of van een van onze bondgenoten. Dat is waar de kennis ligt om een crisis zoals deze op te lossen."

Vooral een PR-campagne

Hoekstra stelt dat de geboden hulp uit China vooral een PR-campagne is "om hun eigen fouten glad te strijken." Op de vraag of Amerika omgekeerd niet precies hetzelfde doet reageert hij resoluut: "Wij geven hulp zonder dat er iets achter zit. No strings attached."

De Amerikaanse ambassadeur haalt hard uit naar China in gesprek met onze verslaggever Tom van 't Einde.

De wereldwijde crisis veroorzaakt door het coronavirus zorgt ervoor dat de verhouding tussen Amerika en China op scherp staat. Want naast de handelsoorlog lijkt er nu ook een propagandaoorlog te zijn losgebarsten tussen de twee grootmachten.

'Het Chinese virus'

Terwijl het virus nog steeds razendsnel om zich heen grijpt, draaien de propagandamachines inmiddels op volle toeren. Zo sprak president Trump in het begin van de crisis in zijn Tweets en tijdens persconferenties standaard van het 'Chinese virus' en gaat er in China juist een samenzweringstheorie rond dat Amerikaanse militairen het virus in Wuhan zouden hebben geplant.

"China had veel eerder eerlijk en transparant moeten zijn over wat er daadwerkelijk aan de hand was. Als we weken terug al meer informatie hadden gehad dan had dat wereldwijd een groot verschil gemaakt", zegt Hoekstra.

America first versus China first

Nu het in de VS vooral America first is, slaat zien de Chinezen een kans voor een nieuwe verdeling van de wereldwijde machtsverhoudingen. "China heeft de uitbraak eerst verzwegen, en heeft daar veel kritiek op gehad van de rest van de wereld", zegt China-deskundige Ingrid D'Hooghe van Instituut Clingendael. "Nu heeft China de uitbraak in eigen land redelijk onder controle en wil het land zijn imago ombuigen: kijk eens hoe verantwoordelijk wij zijn."

Maar volgens ambassadeur Hoekstra is het niet zo dat de Amerikanen zich terugtrekken op het wereldtoneel. In tegendeel zelfs, zegt hij: "Is China een wereldleider als ze 600.000 mondkapjes naar Nederland sturen die niet goed werken? Als dat leiderschap is, mogen ze dat volhouden zo lang ze willen. Wij maken ons geen zorgen over onze reputatie. Onze focus ligt op mensen gezond krijgen en wij doen dat samen met de mensen op wie we iedere dag kunnen rekenen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.