Het kabinet moet onmiddellijk ingrijpen om te voorkomen dat de Nederlandse economie te afhankelijk wordt van Amerikaanse en Chinese technologie. Daarvoor waarschuwt de Cyber Security Raad.

Als dat niet gebeurt, dreigen we onze greep op de beveiliging van het internet te verliezen, zegt de Cyber Security Raad. Het klinkt alarmerend. "Maar ik schrik er niet van", zegt Kamerlid van PvdA Barbara Kathmann. "We wisten al langer dat de boel niet op orde is in Nederland, maar het is wel erg urgent." Sinds vorige maand is ze ook lid van de Commissie voor Digitale Zaken.

'Het moet meteen stoppen'

De huidige digitale systemen zijn vooral afkomstig uit de Verenigde Staten en China. Als Nederland grip wil blijven houden op ons digitale systeem, moet het kabinet snel actie ondernemen, zegt de Raad.

"Spionage- en privacyregels nu worden bepaald door landen als de VS en China, en dat moet meteen stoppen. Daar moeten we als land zelf over gaan", zegt Kathmann.

Lees ook

'Kaashack'

Want steeds vaker wordt zichtbaar hoe afhankelijk we zijn van digitale systemen. Zo werd in Amerika vorige week de grootste oliepijpleiding gehackt, waardoor Amerikanen massaal naar de pomp gingen om de laatste liters benzine te tanken. En ook hier in Nederland zagen we de gevolgen van zo'n hack: een week lang waren de kaasschappen in de Albert Heijn zo goed als leeg, omdat de leverancier slachtoffer was geworden van gijzelsoftware.

"Er werden heel veel grappen over gemaakt, maar het moet je meteen aan het denken zetten", zegt Barbara Kathmann. "Het ging namelijk over een hack in een distributiesysteem, waardoor onze vitale infrastructuur onder druk kwam te staan. We moeten dat niet willen en de systemen zelf beheren."

Lees ook

"Nationale veiligheid moet centraal staan"

Maar hoe moet dat er dan uit zien? "We moeten een aantal dingen doen. Je moet een aandeel nemen in bedrijven als overheid, en niet meer alles openbaar aanbesteden. Want dan zie je dat bijvoorbeeld een KPN onderdelen van Huawei gebruikt voor haar 5G-netwerk."

"De nationale veiligheid moet centraal staan, en niet de prijs", zegt de PvdA'er. Ze hoopt daarnaast ook dat er een minister voor Digitale Zaken komt. Op de vraag of zij dat wil worden, zegt ze 'nog niet gepolst' te zijn.

Beluister hier dit onderwerp terug in EenVandaag