Jaren hard werken ging in een enkel moment in rook op. Reclameman en ondernemer Xander Koppelmans zag één voor één al zijn documenten 'als een huurmoord' van zijn computer verdwijnen.

In april 2015 is het goedlopende reclamebureau van Koppelmans doelwit van cybercriminelen. Voor zijn ogen zag hij hoe alle bestanden van zijn computersysteem werden gewist. Duizenden foto's, filmpjes en bedrijfsinformatie verdwenen en zijn bedrijf ging bankroet. Wie er achter zat weet hij nog steeds niet, maar het lijkt wel degelijk een doelgerichte aanval.

Laat het maar gebeuren

In eerste instantie maakte Xander zich geen zorgen. "We zijn goed geautomatiseerd, we hebben er jaren in geïnvesteerd, we hebben back-ups", stelde hij zichzelf gerust. "Laat het maar gebeuren. Hier zijn we op voorbereid."

Maar die beveiliging die hij dacht te hebben bleek niet voldoende. "Toen zagen we dat niet alleen onze servers leeg waren maar ook onze back-up servers, de harddisks, de werkstations leeg waren," vertelt de ondernemer. "Je denkt: 'Dit kan niet. Nu heb ik een probleem'."

Lees ook

'Als ze me gevraagd hadden te betalen, had ik geld gegeven'

Hij blijkt het slachtoffer van een 'ddos-achtige aanval' op zijn server. Het was geen ransomware, waarbij je nog tegen betaling je gegevens terug kunt krijgen. "Als ze me hadden gevraagd te betalen, dan had ik geld gegeven", vertelt Koppelmans. Zijn bedrijf overleeft de aanval niet en ging failliet.

Zijn florerende bedrijf met acht werknemers werd in één muisklik om zeep geholpen. "Je hebt geen idee wie erachter zit. Je wordt er compleet paranoia van", vertelt hij. "Je kan niemand meer aankijken zonder dat je denkt: 'Heb jij het gedaan'? Het ging heel goed met mijn bedrijf. Was het een concurrent? Je bedenkt je van alles."

info

Tien miljard schade

Het bedrijf van Xander Koppelmans is een van de vele MKB-ondernemingen die schade ondervond van cybercriminaliteit. Accountantsbureau Deloitte becijferde een aantal jaar geleden dat deze vorm van misdaad de Nederlandse economie 10 miljard euro kost. De schade zou voor het MKB rond het miljard liggen. "Een crimineel zoekt naar de zwakste schakel in het netwerk", zegt Martijn Hoogesteger van Northwave. "Dan kan hij gewoon binnendringen".

Signalement van de hacker

Na de aanval die zijn bedrijf platlegt, gaat ondernemer Koppelmans aangifte doen bij de politie. "De agent die ik sprak noteerde mijn naam en de eerste vraag was of ik een signalement had", vertelt hij. Hij dacht: "Als hij mij moet gaan helpen, dan gaat het hem niet worden. Hij had geen idee."

De daders zijn nooit gepakt. Zijn computersystemen werden vanuit China gehackt, bleek uit onderzoek. "Ik denk: 'Dat is mooi, ik ken helemaal niemand in China'." Even is hij opgelucht dat het dan blijkbaar niet om hem persoonlijk ging. Maar dat bleek niet per se waar. "Je kan voor honderd dollar een hack bestellen in China", zegt hij. "Als een huurmoord."

Bekijk de tv reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.