In sommige steden dreigt een op de drie ondernemingen te verdwijnen. "Dramatisch", volgens Micha Degenkamp, ondernemer in Gouda. Ze vreest voor ontslagen, faillisementen en spooksteden.

Micha Degenkamp heeft al 28 jaar een kledingwinkel in het centrum van Gouda. De zaken gingen tot aan de coronacrisis goed. Nu is de omzet verdwenen en wordt er een zwaar beroep gedaan op haar reserves. Toch gaan de zorgen van Degenkamp verder dan haar eigen zaak. Ze vreest voor haar personeel, de stad en alle andere mensen die werkzaam zijn in de kledingbranche. "De etalages zien er mooi uit, maar als je alle winkels waar het slecht mee gaat afplakt, hou je een spookstad over."

'Ik verlies het van de grote bedrijven'

Degenkamp probeert er maar het beste van te maken. Via Instagram vergroot ze haar zichtbaarheid en af en toe verkoopt ze iets via dit kanaal. Toch haalt de online verkoop nauwelijks iets uit. "Wat mijn winkel bijzonder maakt is het menselijk contact, de locatie en de sfeer. Online is de concurrentie moordend en verlies ik het van de grotere bedrijven."

Vanaf 2 maart is het mogelijk om te komen winkelen op afspraak, maar Degenkamp denkt niet dat deze maatregel haar uit de brand zal helpen. "Klanten voelen dan druk om iets te kopen en dat weerhoudt ze. Het spontane is weg."

Ontslag

Door bezuinigingen heeft ze nog maar een personeelslid over, dat al ruim 13 jaar voor haar werkt. "Ik zie haar ondertussen meer als een zusje dan een werknemer", vertelt Degenkamp.

Ze maakt zich zorgen om de toekomst van het dienstverband als de crisis maar blijft voortduren. "Ik wil haar absoluut niet kwijt, en zij wil hier ook niet weg."

Lees ook

Druppel op de gloeiende plaat

Micha Degenkamp is niet de enige. "Gouda zit vol met kleine ondernemers die op omvallen staan." Het idee dat ondernemers nu voldoende geholpen worden door overheidssteun, klopt volgens haar niet. "De mensen denken dat wij thuis kunnen gaan zitten breien, maar het is keihard werken."

De vaste lasten van ondernemers worden maar gedeeltelijk gecompenseerd, vertelt ze. "Het is een druppel op een gloeiende plaat."

Domino-effect

De ondernemer in nood is vaker aan het woord, maar de gevolgen voor de economie reiken veel verder dan alleen ondernemingen, ziet Degenkamp. De kledingindustrie is een keten, waarin financiële schade als een domino-effect doorwerkt.

"Het begint bij ons in de winkels," legt ze uit, "maar als wij niet verkopen gaan wij ook minder inkopen." En dat raakt de vertegenwoordigers, leveranciers en uiteindelijk ook de fabrikanten. "De hele industrie is ontwricht, en dat zal nog best even zo blijven."

Lees ook

Spookstad

Ook heeft het omvallen van de ondernemers gevolgen voor de leefbaarheid in de stad. "Voor de gemiddelde bewoner is het nu nog niet zo zichtbaar," zegt Degenkamp, "maar als er straks panden leeg komen te staan, heeft dat een enorm effect op ons centrum." Er verdwijnen faciliteiten en het wordt een stuk ongezelliger. "Dan krijg je een soort spooksteden."

Bovendien is het de ondernemersvereniging die veel voor de stad organiseert. Zo nemen ondernemers onder andere de schaatsbaan en feestverlichting voor hun rekening. Gouda is hierdoor een actieve stad, maar dat houdt op als de ondernemers het lidmaatschap niet meer kunnen betalen. "Gouda is afhankelijk van de middenstand, en dat zijn heel veel steden."

In sommige steden verwacht een op de drie winkeliers en horecabedrijven de crisis niet te overleven. Dat is naast een persoonlijk drama een ramp voor de werknemers . Verderop in de keten worden ook de toeleveringsbedrijven geraakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.