Lege kledingwinkels, maar volle magazijnen. Ook de mode-industrie ontsnapt niet aan de gevolgen van de lockdown. De coronacrisis legt de problemen binnen de sector bloot, maar oplossingen zijn er ook. "We moeten samenwerken om de industrie om te gooien."

Nu niet-essentiële winkels al een poos dicht zijn, zitten veel ondernemers met onverkoopbare kledingvoorraden. Want hoewel een winterjas of een T-shirt na een seizoen niet bederft, blijken ze als het aankomt op trends maar moeilijk houdbaar. Uit een rapport van de Global Fashion Agenda blijkt dat door de gevolgen van de pandemie het overschot van kleding in 2020 zo'n 40 tot 60 procent was.

'Grote voorraad blijft liggen'

"De online verkoop bij retailers blijkt dan wel enorm gestegen, maar veel ondernemers zeggen dat het niet in de buurt komt van wat zij in hun winkels zouden verkopen", vertelt Anne-Ro Klevant Groen, marketing en communicatie manager binnen Fashion for Good, een organisatie die zich focust op innovatie in de mode-industrie. "Nog steeds blijft er een grote voorraad liggen."

"De collectie in een later seizoen verkopen zou een optie zijn", zegt ze, "maar voor high-end fashion is dat weer lastiger dan voor basic-items." Een andere oplossing is de kleding aanpassen en alsnog verkopen, doorverkopen of verhuren. "Maar ook recyclen of downcyclen zijn opties." Ook zouden merken nog meer kunnen digitaliseren. "Bijvoorbeeld door meer inkoop te doen op aanvraag, maar ook door digitale showrooms en virtuele winkels in te zetten."

Anne-Ro Klevant Groen, marketing en communicatie manager binnen Fashion for Good.
Bron: EenVandaag
Anne-Ro Klevant Groen, marketing en communicatie manager binnen Fashion for Good

Reflecteren op koopgedrag

Meer consumenten blijken duurzaamheid steeds belangrijker te vinden, zo blijkt uit onderzoek van Global Fashion Agenda. "De vraag naar een beter product is er en de consument weet steeds meer. Een goede tendens is dus begonnen en al in beweging", vertelt Klevant Groen. "Volgens het State of Fashion report 2021 kijkt 3 van de 5 consumenten hiernaar bij de aankoop van kleding; dat cijfer is niet eerder zo hoog geweest."

Door de pandemie zouden mensen het nu rustiger aan doen met hun uitgaven en meer reflecteren op hun koopgedrag. "Voor velen was dit ook het moment om de kledingkast uit te mesten. Daarnaast is de band met onze kledingkast veranderd", zegt ze. Veel kledingmerken werken volgens haar al seizoenloos en zijn dus niet langer trendgevoelig. "Omdat we veel thuis zitten, zijn mensen bovendien meer tijdloze items gaan dragen. We hebben bijvoorbeeld gezien dat loungewear populairder is geworden."

Lees ook

'Doe langer met dezelfde kleding'

Een deel van de oplossing ligt volgens Klevant Groen ook in het vaker dragen van kleding. "We kopen nu 60 procent meer kleding dan 15 jaar geleden, maar dragen het maar de helft zo lang. Ik denk dat het goed is dat je als consument minder koopt en voor betere kwaliteit gaat, maar vooral langer met die kleding doet. Ook dat heeft al impact", legt ze uit. "Er zijn beroemdheden die vaker dezelfde jurk dragen, zelfs de koningin doet het. Daarnaast kun je je kleding ook huren of ruilen en ook tweedehandskleding kopen en verkopen wordt steeds normaler. Denk aan initiatieven als Next Closet of Vinted. Het is goed als de consument bedenkt dat iets nieuws kopen niet het enige antwoord is."

We zouden dan ook anders naar trends moeten gaan kijken. "Iedereen in de mode moet samenwerken om de industrie om te gooien. Dat iets een seizoen later niet meer 'in' is, is een gedachte die om moet", vindt ze. "Maar de kledingindustrie werkt op vraag en aanbod. Zolang jij en ik blijven kopen, blijven merken het aanbieden."

Lees ook

Statiegeld voor kleding

Naast dat consumenten en kledingmerken aanpassingen moeten doen, ligt bij onze overheid de taak om strenger beleid te voeren, vindt Klevant Groen. "Dat kan op het gebied van afval, recycling, het stellen van duurzame doelen; ook op Europees niveau."

"De overheid kan kijken naar wie de eigenaar is van het product en wat er aan het eind van de levenscyclus met het product gebeurt. Of je het item zomaar moet kunnen weggooien", zegt ze. "In Nederland kijkt de overheid al naar het recyclen van producten. Dus als je het bijvoorbeeld teruggeeft aan het kledingmerk, dat je daar dan een tegoedbon voor krijgt. Eigenlijk net zoals je statiegeld hebt op flessen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.