Vanavond wordt in Washington officieel de Amerikaanse vlag overgedragen die in 1944 als eerste op Utah Beach (Normandië) aan land kwam. Dat wordt een emotionele gebeurtenis, zegt ambassadeur Pete Hoekstra.

De vlag, nu nog in handen van een Nederlander, wordt in aanwezigheid van president Trump en premier Rutte overgedragen. "Er zijn ook enkele veteranen aanwezig bij de ceremonie. Misschien is dit wel precies de vlag die zij op het strand gezien hebben", zegt Hoekstra.

Lees ook

'Bijzondere band tussen Amerika en Europa'

Met de landing op het strand werd de bevrijding ingezet van Europa, dat sinds 1939 werd overmeesterd door Nazi-Duitsland. De vlag sierde de steven van het Amerikaanse marineschip LCC-60 dat op 6 juni 1944 de aanval leidde op bezet Europa. Met de vlag in de hand bestormden duizenden Amerikaanse soldaten de Duitse linies. De vlag werd gevolgd door de Amerikaanse soldaten toen ze uit de landingsvaartuigen het strand bestormden.

Ambassadeur Pete Hoekstra over het overhandigen van de Amerikaanse vlag: 'Het wordt emotioneel'

"Bij deze ceremonie denk je terug aan de offers van de Britten, Canadezen, Polen, Amerikanen, Nederlanders en anderen", zegt Hoekstra. "Dat maakt het dus een emotionele gebeurtenis. De vlag laat de bijzondere band zien tussen Amerika en onze Europese vrienden."

Een Nederlands tintje

Aan de vlag heeft altijd een Nederlands tintje gezeten. De commandant van het marineschip was Howard van der Beek, een Amerikaan met een Nederlandse vader. Tot in 2014 was de 'stars-and-stripes' in zijn bezit.

2 jaar later werd hij geveild en kwam in handen van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Het was altijd zijn wens deze terug te geven aan de Verenigde Staten. En dat gaat nu gebeuren.

In 2016 maakte EenVandaag al een reportage over de bijzondere vlag:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.