Het is een spannende dag voor premier Rutte. Voor de tweede keer is hij op bezoek bij de machtigste man van de wereld: president Trump. Welk antwoord gaat Rutte geven op de vraag om militaire hulp in Syrië?

"Op de een of andere manier moet Nederland een bijdrage leveren aan de door de Verenigde Staten gewenste missie in het noorden van Syrië." Dat zegt Pete Hoekstra, ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland. Als het niet kan door het sturen van grondtroepen, kan het ook door de inzet van F16-gevechtsvliegtuigen of door het opzetten van trainingsmissies.

IS-strijders terughalen

Het gesprek tussen Rutte en Trump staat in de loop van vandaag gepland. Het gespreksthema is de internationale handel, maar het is zo goed als zeker dat dat niet het enige onderwerp zal zijn. Naast ondersteuning van de Syrië-missie, komt waarschijnlijk ook het terughalen van 'eigen' IS-strijders en hun familie ter sprake. Deze strijders, die vanuit Nederland vertrokken om zich aan te sluiten bij IS, terughalen en hier berechten dient volgens Pete Hoekstra een internationaal veiligheidsbelang.

Premier Rutte is het daarover niet eens met Trump. "Nederlandse jihadgangers kunnen beter in Syrië sneuvelen dan dat we ze laten terugkeren naar Nederland", zo zei hij eerder. De Amerikanen bieden Nederland in ieder geval hun hulp aan bij het terughalen van de Syriëgangers. Maar, het Nederlandse kabinet wil dat niet.

Ambassadeur Pete Hoekstra over een Nederlandse bijdrage aan de Syrië-missie: 'We willen het liefst dat ze 'ja' zeggen'

Beveiliging van de Straat van Hormuz

Een Amerikaans verzoek aan Nederland voor een maritieme bijdrage aan de beveiliging van de Straat van Hormuz bij Iran ligt al bij de Nederlandse politiek. Ook dat zal niet onbesproken blijven. Pete Hoekstra houdt er rekening mee dat een besluit even kan duren. De politici moeten zich erover buigen en momenteel is er reces in Den Haag.

Lees ook

Volgens hem is de relatie tussen president Trump en premier Rutte heel positief. De chemie tussen beiden is volgens hem positief en goed. Hij omschrijft ze als 'twee goede vrienden'. Hoekstra verwijst naar de missies in Afghanistan en Mali waar Nederland aan heeft deelgenomen, en spreekt zijn vertrouwen uit dat beide landen ook hier uit zullen komen. "Op de een of andere manier krijgen we een 'ja'."

Tv-reportage: 'Trump eist steun van Rutte bij missie in Syrië'