Het begon ooit met het verhuren van een luchtbedje in een logeerkamer. Maar met miljoenen hosts en reizigers maakt platform Airbnb inmiddels de gang naar de beurs. Wat wat betekent dit voor ons? 5 vragen aan platformdeskundige Martijn Arets.

Waarom begint een toeristisch bedrijf überhaupt aan een beursgang tijdens een pandemie?

"Het is inderdaad bijzonder dat een speler in de reisbranche nú in staat is om naar de beurs te gaan. Maar Airbnb maakte zich eigenlijk al jaren klaar voor deze stap. Het afgelopen kwartaal heeft het bedrijf juist voor het eerst winst gemaakt. Daarnaast zien we dat bedrijven de crisis gebruiken als excuus om schoon schip te maken. Projecten binnen bedrijven die veel geld kosten worden nu gestopt."

"Airbnb heeft heel veel projecten stilgezet en een derde van het personeel ontslagen. De crisis is gebruikt om even terug te gaan naar de kern van het bedrijf. Daarom is het nu mogelijk om winst te maken en naar de beurs te gaan."

Stel, ik huur weleens een huisje, wordt dat nu goedkoper voor mij?

"Nee, jij gaat er als huurder niks van merken. Het bedrijf zelf verandert eigenlijk helemaal niet."

"Maar omdat Airbnb winstgevend wil en moet blijven, zal het bedrijf willen groeien. Het platform wil dan natuurlijk meer kamers verhuren, dus zullen aandeelhouders via de beurs mogelijk meer druk uitoefenen, en dus moet het bedrijf een hogere commissie vragen van verhuurders."

Lees ook

Heeft de huurder dan niets aan de groei van Airbnb?

"De verwachtingen van huurders zijn door de jaren heen ook veranderd. Het hele concept is begonnen toen de oprichters een luchtbedje in hun logeerkamer wilde verhuren, maar door de jaren heen is het platform zich steeds meer gaan richten op grote bedrijven die kamers verhuren, en dat is ook in jouw voordeel als huurder."

"Als de verhuurder een ondernemer is mét ervaring, dan zal ook de ervaring voor de klant een stuk beter zijn. Het luchtbedje klinkt idyllisch voor huurders, maar zal uiteindelijk verdwijnen. Een huurder wil voor een overnachting ook zekerheid; hoe gaat de overdracht van de sleutel en is het appartement wel goed schoon? Platform Airbnb kan die regels makkelijk afdwingen bij (grote) verhuurders."

Word ik vanaf nu rijk als ik mijn eigen tuinhuisje ga verhuren?

"Dat kun je nooit precies weten. De vraag is namelijk nog welke impact de beursgang heeft op gebruikers. Over het algemeen gaan verhuurders weinig terugzien van meer winst die het bedrijf mogelijk kan maken. Airbnb verkoopt een stukje van de aandelen om groei te bekostigen."

"Het bedrijf moet nog steeds dure opstartleningen terugbetalen, dus die winst komt niet bij de verhuurder terecht."

Lees ook

Kunnen we nog wel zonder de populaire kamerverhuursite?

"Vergeet niet, Airbnb is natuurlijk één van de vele platformen. Je kunt uit veel verschillende websites kiezen om een kamer te huren of aan te bieden. De meeste mensen kiezen natuurlijk voor het platform waar de meeste klanten komen. Maar Nederland heeft genoeg alternatieven."

"Uiteindelijk is Airbnb enkel een platform, een soort marktplaats, dat twee groepen bij elkaar kan brengen. De wereldreiziger en de burger met een beschikbaar luchtbedje."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.