Een vakantiefiasco voor honderden Duitse toeristen: het Zeeuwse zomerhuisje dat ze boekten bleek bij aankomst al verhuurd. De VVV in Zeeland zag de afgelopen maanden veel Duitsers die via een nepsite geboekt hadden. Sommigen zijn duizenden euro's kwijt.

De afgelopen weken blijken zeker honderd Duitsers opgelicht. Thuis boekten ze een mooi vakantiehuisje in Zeeland. De website toonde foto's van bestaande woningen, maar bij aankomst bleken de huisjes niet beschikbaar. De politie in Zeeland gaat ervan uit dat de website in handen is van een Duitse oplichter. De zaak is daarom overgedragen aan onze oosterburen. De website is inmiddels offline.

Vakantiedroom gaat in rook op

De VVV in Zeeland kent veel verhalen van Duitsers die op deze manier hun vakantiedroom in rook zagen opgaan. Erik van den Dobbelsteen, directeur van VVV Zeeland, vertelt dat het probleem in meerdere gemeentes in Zeeland speelt. En dat kost de toeristen vaak duizenden euro's: "Zo hadden zes personen een huisje geboekt voor twee weken voor 3246 euro. Dat geld zijn ze nu kwijt."

Lees ook

Veel gedupeerde toeristen dachten een bungalow geboekt te hebben bij Vakantiepark Kustlicht. Aan de balie ontdekken ze dat de reservering ongeldig is. Myrthe de Jager ontving veel bedrogen vakantiegangers. "We proberen nog wel een andere accommodatie voor ze te zoeken. Maar in het hoogseizoen zitten we vaak vol. Komt er ook nog eens bij dat mensen wel budget moeten hebben om de extra kosten te kunnen betalen."

Reportage: In 20 jaar heeft Myrthe de Jager nog nooit zoiets meegemaakt. "Na een urenlange rit met hond en kinderen moeten ze weer rechtsomkeert naar Duitsland", vertelt ze aan verslaggever Laura Kors

Wat kan je doen om oplichting te voorkomen?

Het programma 'AVROTROS Opgelicht' besteedde eerder aandacht aan oplichting van vakantiegangers via internet. Hieronder een paar van hun tips om te voorkomen dat je een vakantiehuisje boekt dat niet beschikbaar is:

  • Zorg dat je altijd weet met wie je zaken doet. Waar kan je terecht als er iets niet klopt?
  • Controleer of contact- en KvK-gegevens ook daadwerkelijk bij de website horen.
  • Worden keurmerken getoond op de website van de aanbieder? Kijk dan ook op de websites van de keurmerken of de aanbieder bekend is.
  • Zoek op Google naar recensies over de aanbieder.
  • Wees voorzichtig met aanbetalingen. Zorg dat je weet naar wie je geld overmaakt. Via creditcard is een betaling vaak verzekerd.
  • Welke informatie kan je vinden over de villa die je wilt huren? Waar is de villa precies? Zoek het adres op met Google Streetview.
  • Is de prijs redelijk of eigenlijk te mooi om waar te zijn? Vergelijk de prijs altijd met andere vakantiehuizen.
  • Via Google Afbeeldingen is het mogelijk om foto's door Google te halen. Je kan dan zien of de foto's van de vakantiewoningen ook elders worden gebruikt.
  • Pas op voor valse websites! Kijk goed naar de URL van de website waarop je boekt. Aan wat vóór de laatste .com/.eu/.nl etc. staat, kun je zien op welke site je zit: www.airbnb·nl/experiences/23568?source=p1 = 'airbnb·nl' dus Airbnb www.airbnb·com-online-booking·eu = 'booking·eu' dus Booking (en géén Airbnb)

Tv-reportage: Duitse toeristen voor duizenden euro's opgelicht, gehuurde Zeeuwse vakantiehuisjes blijken niet beschikbaar

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.