IKEA begint een nieuwe proef met het verhuren van meubels. Een nieuwe stap in de alsmaar groeiende deeleconomie. Waarom nog spullen kopen, als je ze ook makkelijk kan huren?

Klanten van IKEA kunnen in de proef voor een bepaalde tijd een meubelstuk leasen. Is die periode voorbij, dan kunnen ze de spullen terugbrengen, of inruilen tegen een ander meubel. Alle teruggebrachte meubels worden opgeknapt en vervolgens weer door IKEA verkocht. De proef start in Zwitserland, maar wordt wereldwijd groot opgepakt. De Zweedse meubelgigant zou ook experimenteren met 'huurkoop'. Een meubelstuk wordt dan, hoe langer je het huurt, steeds wat meer jouw eigendom.

Deeleconomie

Het initiatief past perfect in de steeds groter wordende economie waarin we eigendommen delen. Harmen van Sprang is mede-oprichter van ShareNL, een platform dat de deeleconomie wil stimuleren. Zijn interesse in het delen begon klein. "In 2010 deed ik een huizenruil. Dat beviel eigenlijk zo goed, dat ik ging kijken naar het thema: wat houdt dat nou in? 5 tot 6 jaar geleden zag ik de kans om daar verder mee te gaan."

De trend waarin we bewegen van 'iets bezitten' naar 'iets gebruiken' ziet Van Sprang sindsdien langzaam aan populariteit winnen. "Zelf rijd ik nu in een auto zonder dat ik deze nog bezit en verhuur ik deze via een autodeelplatform als ik hem niet gebruik. Reden studenten vroeger vaak nog door de stad op een gejatte fiets, tegenwoordig betalen ze maandelijks een bedragje en rijden ze rond op een gehuurd exemplaar."

Negatieve keerzijde

Andere voorbeelden zijn streamingdiensten als Spotify of Netflix, autohuur van Uber of huizenverhuur van Airbnb. Toch komen vooral die laatste twee niet altijd positief in het nieuws.

Lees ook

De deeleconomie kan een negatieve keerzijde hebben, geeft ook Van Sprang toe. "Airbnb en Uber hebben ongelooflijke groeistuipen en dat gaat niet altijd even mooi. Er zitten veel uitdagingen aan dit fenomeen. Je loopt tegen regelgeving aan, of consumenten doen dingen die je eigenlijk niet wilt. Daar moet je ontzettend goed naar kijken."

De kraamkamer

Van Sprang keek bij IKEA binnen; het bedrijf heeft een speciaal innovatielab in Kopenhagen. "In deze kraamkamer wordt uitgedacht hoe we in de toekomst wonen, werken en spelen." De test met het verhuren van meubels biedt het bedrijf veel mogelijkheden, denkt Van Sprang. "Het is altijd goed om een idee eerst te testen en dat is precies wat IKEA nu gaat doen. Het is een goede kans om en een nieuw business model te vinden, en daarnaast bezig te zijn met duurzaamheid."

In Radio EenVandaag vertelt Harmen van Sprang over de voordelen van de deeleconomie.

Het begrip 'shared living' wordt steeds belangrijker voor bedrijven als IKEA. "Vooral in steden gaan we kleiner wonen en delen we steeds meer. Mensen hebben geen studeerkamer meer, maar een 'co-working space' en geen eigen gereedschap maar een 'tool library'." Zo is dus niets meer van jou alleen, maar zijn spullen wel beschikbaar als je ze wilt gebruiken.

Veel voordelen

Van Sprang wijst op de vele voordelen daarvan. "Je bent weloverwogen met je consumptie bezig, er komt minder productie en transport van producten, duurzamere materialen kunnen merendeels gerecycled worden en er is ook nog eens meer gemak: producten zijn diensten geworden."

Het zorgt er ook voor dat mensen beter met elkaar omgaan. "We zijn meer in verbinding met elkaar en beseffen dat we samen veel meer hebben dan alleen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.