Met de komst van Airbnb is Cadzand de laatste 10 jaar in rap tempo veranderd. Woningen worden uit de markt onttrokken voor vakantieverhuur en de luxe vakantiewoningen schieten als paddestoelen uit de grond. Tot groot ongenoegen van de bewoners.

Al 22 jaar verhuurt Nathalie Elfrink vakantiehuisjes in Cadzand. Met pijn in het hart zag ze de badplaats de afgelopen 10 jaar in sneltreinvaart veranderen. Cadzand moest vernieuwen en projectontwikkelaars sloegen hun slag.

Niks meer over van het oude Cadzand

Waar Elfrink vroeger vooral schattige strandhuisjes verhuurde aan gezinnen, zijn het nu steeds vaker luxe appartementen. Cadzand werd gezien als vergane glorie en daar moest iets aan gebeuren. "Het is compleet veranderd. Van het oude Cadzand is eigenlijk bijna niets meer terug te vinden."

De vraag is of het karakter van Cadzand niet verloren gaat als huizen en restaurants moeten wijken voor appartementen die er allemaal hetzelfde uitzien. Elfrink denkt van wel: "Wat vroeger een beetje het oude, het kneuterige was, gaat weg. Het worden allemaal nieuwe appartementen."

Lees ook

Te druk en te duur

Veel dorpsbewoners zijn niet blij met wat er met 'hun' Cadzand gebeurt. Toon woonde er 25 jaar lang, maar vertrok door de toename van het toerisme met pijn in het hart naar het nabijgelegen Terneuzen. "Op óns strand gingen ze overal strandhuisjes neerzetten. Ons eigen strand was opeens weg."

Een andere gefrustreerde dorpsbewoonster stoort zich vooral aan de 'enorme hoogbouw' op het duin en de hoge prijzen van de nieuwe vakantiewoningen. "Het is niet meer voor de gewone man. Er wordt gemikt op de hogere sector." Elfrink ziet dat vaste vakantiegangers, die jaren achtereen naar Cadzand kwamen, nu wegblijven.

'In het dorp merk je er niks van'

Toch wordt er niet alleen maar negatief gesproken over de ontwikkelingen in het Zeeuwse kustplaatsje, dat uit twee delen bestaat: Cadzand-Bad en Cadzand-dorp. Veel bewoners van Dorp zeggen nog altijd van hun rust te kunnen genieten.

Joy viert al jaren vakantie met haar gezin in Cadzand en ziet de nieuwbouw als iets positiefs. "Wij vinden het juist heerlijk om te zien hoeveel bedrijvigheid er is. Er worden ook allerlei winkeltjes bijgebouwd waar je bijvoorbeeld een lekker kaasje of vleesje kunt kopen."

Moderne vakantiewoningen schieten als paddestoelen uit de grond in Cadzand
Bron: EenVandaag
Moderne vakantiewoningen schieten als paddestoelen uit de grond in Cadzand

Airbnb zorgt voor problemen

Maar de praktijk laat zien dat de grens tussen Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp aan het vervagen is, en dit zorgt voor problemen. De afgelopen 10 jaar kreeg Cadzand er meer dan 1000 vakantiewoningen bij. Alleen al vorig jaar verstrekte de gemeente 265 bouwvergunningen voor recreatiewoningen tegenover 32 voor koop- en 19 voor huurwoningen.

Woonhuizen in Dorp worden opgekocht om te verhuren als Airbnb of vakantiehuis. Hierdoor wordt het beperkt aantal starterswoningen dat overblijft onbetaalbaar.

De 10-jarige Finn ziet de toekomst ondanks deze gewaarwording rooskleurig in: "Mijn opa en oma wonen in een huis, mijn vader woont in een huis en mijn moeder woont in een huis. Dan zal ik toch zeker ook wel een huis krijgen? En anders mag ik wel bij papa blijven wonen."

De 10-jarige Finn heeft er vertrouwen in dat hij over een aantal jaar een huisje gaat vinden in Cadzand.
Bron: EenVandaag
De 10-jarige Finn heeft er vertrouwen in dat hij over een aantal jaar een huisje gaat vinden in Cadzand.

Zorgen over de toekomst van Cadzand

Nathalie Elfrink denkt dat er uiteindelijk geen verschil meer zal zijn tussen Cadzand-Bad en Cadzand-Dorp. Ze maakt zich zorgen over de toekomst van het dorpje. "Toen dit 7 jaar geleden allemaal begon zei een wethouder: 'Cadzand lijkt vanuit de lucht op een vlinder', die heeft zich inmiddels ontpopt. De vraag is alleen, waar gaat de vlinder heen en kan de vlinder straks nog vliegen?"

'Ik ben met pijn in mijn hart vertrokken' Hoe een klein Zeeuws dorpje langzaam verandert in een chique badplaats

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.