Nederlandse politieagenten worden onvoldoende getraind op handelen in geweldssituaties. Agenten moeten in Nederland 32 uur per jaar trainen. Politievakbond ANPV vindt dat veel te weinig. Bovendien wordt die 32 uur in de praktijk al vaak niet gehaald.

Volgens de ANPV loopt Nederland zwaar uit de pas, en worden agenten in omringende landen veel vaker en intensiever getraind. De politiebonden proberen in CAO-onderhandelingen het aantal trainingsuren te verhogen, maar volgens hen wijst het ministerie die eis voortdurend af.

De vraag of politieagenten wel voldoende worden getraind, is weer actueel na de dood van Mitch Henriquez afgelopen weekend in het Zuiderpark in Den Haag. Hij bleek te zijn gestikt door het ingrijpen van agenten die hem aanhielden. Vijf van hen worden nu verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. De ANPV plaatst vraagtekens bij de nekklem die bij Henriquez is toegepast. In 2013 toonde de Nationale Ombudsman zich ook al kritisch over het middel. 

EenVandaag spreekt met vice-voorzitter Hans Schoones van de ANPV en met Ferry van Mourik van het bedrijf Reframe, dat al ruim 15 jaar Nederlandse agenten traint. Ook hij heeft zijn bedenkingen bij de nekklem.