De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai die voor de Nederlandse troepen in Afghanistan werkte wordt, wordt uitgezet. Staatssecretaris Fred Teeven (immigratie) heeft laten weten dat het feit dat hij voor een Nederlandse missie heeft gewerkt onvoldoende is om een asielaanvraag te honoreren.

Eerder wilde de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wilde zijn aanvraag niet in behandeling nemen omdat hij al in Noorwegen asiel had aangevraagd. 

Ahmadzai werkte in Kunduz voor de Nederlandse missie. Na het vertrek van de Nederlanders begon de Taliban jacht op hem te maken. Nadat zijn broer voor hem werd aangezien en werd vermoord besloot hij te vluchten. Nederland beloofde namelijk dat Afghanen die werkten voor Defensie en in levensgevaar zijn op steun kunnen rekenen. Na een barre tocht en het betalen van duizenden euro's kwam hij via een omweg door Noorwegen eindelijk aan in Nederland. 

Bekijk hier de reportage die EenVandaag eerder over Abdul Ghafoor Ahmadzai maakte:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.