De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, die werkte voor de Nederlandse troepen in Uruzgan, mag toch in Nederland blijven. De IND heeft hem een vluchtelingenstatus toegekend.  

Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven besloot eerder dat het feit dat hij voor een Nederlandse missie heeft gewerkt onvoldoende is om een asielaanvraag te honoreren. Daarna ontstond er veel politieke onrust rond het lot van de Afghaan. Na een plenair debat besloten minister Hennis van Defensie en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om de IND toch naar de zaak van Ahmadzai te laten kijken.

Taliban

Ahmadzai werkte in Kunduz voor de Nederlandse missie. Na het vertrek van de Nederlanders begon de Taliban jacht op hem te maken. Nadat zijn broer voor hem werd aangezien en werd vermoord besloot hij te vluchten. Nederland beloofde namelijk dat Afghanen die werkten voor Defensie en in levensgevaar zijn op steun kunnen rekenen. Na een barre tocht en het betalen van duizenden euro's kwam hij via een omweg door Noorwegen eindelijk aan in Nederland.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma maakte zich hard voor de toekomst van de tolk en vroeg het kabinet de IND op te dragen alsnog naar de asielaanvraag van de Afghaanse tolk te kijken. Dat Ahmadzai nu in Nederland mag blijven toont volgens het Kamerlid aan dat de tolkenregeling aangepast moet worden. Sjoerdsma: “Het is een kwestie van fatsoen om een goede bescherming van tolken te garanderen. Wanneer onze militairen weer veilig thuis zijn, lopen tolken nog steeds het risico te worden ontvoerd, bedreigd of vermoord.  Daarom moet Nederland helpen waar het kan, als een tolk na afloop van de missie in eigen land gevaar loopt”.

Advocaat Wil Eikelboom sprak kort met zijn client: 'Hij is enorm blij en opgelucht, en kijkt vooral uit naar hereniging met zijn gezin'.

Bekijk hieronder eerdere items die EenVandaag maakte over de zaak terug:

Vakbond wil 'tolkenpardon'

Woede over lot Afghaanse tolk

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.