De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai werkte in Uruzgan voor de Nederlandse troepen. Dit bracht hem in een penibele situatie in Afghanistan. Ahmadzai wilde asiel aanvragen in Nederland, maar dit wordt verhinderd. Hier vijf vragen om wat meer duidelijkheid in deze zaak te scheppen

1. Waarom is Abdul Ghafoor Ahmadzai in Nederland?

Ahmadzai was tolk in Uruzgan, Afghanistan, voor het Nederlandse leger. Nu is hij asielzoeker en doet hij een beroep op de Nederlandse overheid. Nederland heeft tijdens de missie namelijk beloofd dat Afghanen die werkten voor Defensie en in levensgevaar zijn, op steun kunnen rekenen.

Ahmadzai was in Uruzgan opgejaagd wild. Na het vertrek van de Nederlandse soldaten maakte de Taliban jacht op de tolk. Zijn broer werd al vermoord door strijders, nadat hij werd verward voor Abdul.

2. Waarom weigert Nederland zijn asielaanvraag?

Ahmadzai heeft veel moeite moeten doen om in Nederland te komen. Na duizenden euro's te hebben betaald, brachten mensensmokkelaars hem naar Noorwegen. Volgens het Verdrag van Dublin moet Ahmadzai daar asiel aanvragen, omdat dat het eerste Europese land was waar hij binnenkwam. Teeven zegt zich simpel aan de wet te houden.

De VVD en de PvdA hebben debatten over de tolk tot gisteren geblokkeerd. Vandaag besloot de Tweede Kamer alsnog dat er een debat moet komen. Ahmadzai verliet Noorwegen met de mededeling dat hij de verantwoordelijkheid is van Nederland, door zijn werk voor Defensie. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, heeft Nederland geen regeling voor mensen die getolkt hebben voor Defensie. Ondanks dat deze mensen gevaar lopen, worden ze behandeld als ieder ander.

3. Wat moet de tolk nu?

Hij wil in Nederland blijven en beroept zich dus op de toezegging die de Nederlandse overheid hem heeft gedaan. Teeven heeft hem de deur gewezen en het kabinet gaat daar nog één keer over in discussie met de Tweede Kamer. Officieel moet Ahmadzai terug naar Noorwegen, om daar asiel aan te vragen.

4. Blijft het het hierbij?

Nee. De militaire vakbond AFMP is woedend over de mogelijk uitzetting van de tolk. Voorzitter Anne-Marie Snels doet een dringend beroep op minister Hennis om Ahmadzai in Nederland te houden. 'Je veronderstelt dat Defensie zich als een fatsoenlijke werkgever gedraagt en deze werknemers voldoende rechtsbescherming en garanties biedt. Maar in de situatie van Abdul Ghafoor Ahmadzai lijkt daarvan geen sprake.'

Daarnaast gaat op social media een petitie rond om Ahmadzai alsnog te laten blijven. Bekende Nederlanders uit elke hoek hebben hem getekend en op grote schaal gedeeld. Een deel van de Nederlanders lijkt zich zo ook uit te spreken voor een verblijfsvergunning van de tolk.

5. Wat nu?

Hij wil niets liever dan een verblijfsvergunning krijgen en zijn gezin na vier jaar weer zien. Na de afwijzing in Noorwegen is hij twee maanden geleden naar Nederland gekomen. Al met al is hij wel al vier jaar van huis en weg van zijn gezin.

Zelf zegt hij dat vrienden elkaar niet in de steek moeten laten. 'Ik heb de Nederlandse soldaten nooit in de steek gelaten, niet tijdens hinderlagen of andere momenten. Nu laat Nederland mij wel in de steek. Ik hoop op het eergevoel van de Nederlanders en dat ik alsnog mag blijven.' Hij is bang dat hij anders in de illegaliteit terechtkomt en zijn familie niet snel meer zal zien

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.