Molotov cocktails, massademonstraties en een president die de grondwet wil herschrijven. Het lijkt erop dat Venezuela aan de rand van de afgerond staat. Alleen afgelopen maand al zijn er 40 doden gevallen en meer dan 1700 mensen gearresteerd tijdens de protesten tegen president Maduro. 

Het is al maanden onrustig in Venezuela. De socialistische economische koers zorgt voor voedseltekorten en zelfs een dreigende hongersnood. Het land wordt geteisterd door hyperinflatie. Mensen kunnen hun eerste levensbehoeften niet meer betalen. Ze scharrelen, noodgedwongen, hun kostje bij elkaar op straat of zijn afhankelijk van voedselhulp.

Macht

Ondertussen probeert president Nicolàs Maduro meer macht naar zich toe te trekken. Zo werd het parlement aan de kant geschoven om de macht van de oppositie in te perken. Ook heeft Maduro zijn grootste tegenstander Henrique Capriles, die een vrijemarkteconomie nastreeft, voor vijftien jaar uit het politieke ambt gezet. En afgelopen week werd duidelijk dat de socialistische president nu ook aanstuurt op een nieuwe grondwet, waardoor het parlement nog verder omzeild kan worden.

Vanaf begin maart gaan duizenden mensen de straat op in de hoofdstad Caracas. Bijna iedere dag treffen betogers en politie elkaar op straat. Traangas vliegt heen en weer. Soms wordt er met scherp geschoten. Mensen worden ogenschijnlijk zomaar gearresteerd zoals te zien is in deze video's.

Inmiddels zijn er tientallen doden gevallen en duizend mensen gearresteerd, maar er lijkt geen einde te komen aan de demonstraties. De oppositie blijft demonstranten oproepen de straat op te gaan zolang Maduro niet tot inkeer komt. Onderstaande beelden zijn van maandag 8 mei: