Venezuela is al maanden het toneel van grote protesten. Het Zuid-Amerikaanse land kampt met een enorme politieke crisis. President Nicolas Maduro heeft het land in de afgrond gestort volgens tienduizenden demonstranten. Zij gaan dag na dag de straat op om een statement te maken tegen het beleid van de president.

EenVandaag spreekt met Thomas van Linge over de situatie in het land. De freelance journalist bracht op eigen initiatief drie weken door in het land. Hij ging mee met de demonstraties en maakte unieke beelden die te zien zijn in de reportage. Van Linge zag met eigen ogen hoe de Venezolaanse bevolking grote moeite heeft om aan eten te komen. De inwoners van de hoofdstad Caracas eten uit vuilnisbakken omdat de winkels steeds leger raken.

 

Venezuela heeft de grootste oliereserves van de wereld en is in potentie een rijk land. Door de oliecrisis zijn de geldreserves op en slaagt president Maduro er niet in om de bevolking te voorzien van eten en medicijnen. Het gemiddelde lichaamsgewicht van de volwassen Venezolaan is het afgelopen jaar met acht kilo gedaald. Ook de inflatie heeft inmiddels een recordhoogte bereikt. Het inflatiepeil staat momenteel op 720%. Ter vergelijking: in Nederland is dat 1,1%.

 

Vooral in de sloppenwijken is de situatie nijpend. De 27-jarige oppositieleider Miguel Pizarro, die zelf uit de favela’s van hoofdstad Caracas komt, is een van de gezichten van de protesten. Ook hij komt aan het woord in de reportage.

 

De afgelopen twintig jaar zijn al anderhalf miljoen Venezolanen het land ontvlucht. Steeds meer vluchtelingen kiezer ervoor om per boot de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire te bereiken.   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.