Sinds oppositieleider Alexei Navalny terug is in Rusland, wordt door het hele land op grote schaal geprotesteerd. Volgens Valery Solevei wankelt Poetins machtsbasis en zal de president voor het einde van het jaar van het politieke toneel verdwijnen.

Valery Solovei is gepokt en gemazeld in de Russische politiek, maar de afgelopen weken ziet hij iets dat hij onder het bewind van Poetin nog niet gezien heeft: "De massale protesten zijn ongekend. Vroeger werd er alleen in de grote steden gedemonstreerd, nu ook in de kleinere steden die vroeger nooit in actie kwamen."

Bekend criticus

Volgens de historicus en politiek wetenschapper worden de Russen in de provincie ineens politiek bewust, en juist de steun in de provincie is belangrijk voor de macht van Poetin. Daarom denkt Solovei dat Rusland aan de vooravond staat van 'een heel heftige politieke crisis'.

Valery Solovei was tot 2019 hoofd van het Russische Staatsinstituut voor Internationale Relaties. Een prestigieuze universiteit die nauw verbonden is met het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar in 2019 wordt hij gevraagd het instituut te verlaten. "De reden was politiek", zegt Solevei daarover. Hij denkt dat het komt doordat hij zich te kritisch opstelde naar de zin van het Kremlin. Sindsdien is hij een bekend criticus van de Russische machthebbers.

Valery Solovei
Bron: eenvandaag
De Russische historicus en politicoloog Valery Solevei

Navalny

Oppositieleider Alexei Navalny landde twee weken geleden in Rusland nadat hij in Duitsland herstelde van een vergiftiging met Novitsjok. Bij aankomst werd Navalny meteen opgepakt. Twee dagen na zijn arrestatie publiceerde het team van de oppositieleider een twee uur durende documentaire waarin Poetin beschuldigd wordt van corruptie.

De documentaire toont een gigantisch paleis aan de Zwarte Zee dat Poetin met verduisterd geld heeft laten bouwen. Volgens Rusland-kenner Hubert Smeets is dit naast de arrestatie van Navalny een belangrijke reden waarom zoveel Russen nu zo boos zijn. "De Russische economie kwakkelt en krimpt. De koopkracht neemt al jaren af, en dan zien mensen dat het geld dat in hun gezondheidszorg en economie gestoken had moeten worden, verdwijnt in de persoonlijke zakken van machthebbers."

info

Veroordeeld tot 3,5 jaar cel

Oppositieleider Alexei Navalny is gisteren in Moskou veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Dat was een voorwaardelijke celstraf die hij eerder kreeg in een omstreden fraudezaak. Volgens Navalny is de celstraf een manier om zijn aanhangers te intimideren. Na de uitspraak ontstonden opnieuw protesten in Moskou. Volgens de monitorgroep OVD-info werden gisteravond 900 mensen opgepakt.

De documentaire van Navalny: 'Poetin's paleis. Geschiedenis van 's werelds grootste omkoping'

'Woeste voorspeller'

Smeets kent Valery Solovei als 'een woeste voorspeller'. De politiek analist staat bekend om zijn vergaande uitingen. Hij is ook de bron van het gerucht dat Poetin ernstig ziek zou zijn. Ook tegen EenVandaag is Solevei daar stellig over: "Poetin heeft een ernstige vorm van kanker en neurologische problemen. Ik weet het zeker en ook de geheime diensten van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk."

In 2011 en ook anderhalf jaar geleden profeteerde de politicoloog ook al over het einde van Poetin. "Toch voelt hij wel degelijk aan wat er in de Russische samenleving speelt," zegt Hubert Smeets. Hij durft de voorspelling van Solovei nog niet aan. "We hebben als Ruslandkenners in 2012 veel leergeld betaald toen honderdduizenden mensen de straat op gingen [in Moskou en Sint Petersburg, red.] en iedereen een ommekeer en het einde van Poetin voorspelde. Het was wel een ommekeer, maar vooral één naar meer repressie."

Repressie

Die repressie, uitmondend in het met harde hand neerslaan van de protesten van de afgelopen weken, is volgens Smeets ook een reden dat meer Russen het nu zat zijn. Afgelopen zondag werd in meer dan 140 steden gedemonstreerd en werden meer dan 5000 Russen opgepakt.

Zo overtuigd als Valery Solevei is dat het einde van Poetin als machthebber nadert, zo eerlijk is hij over het feit dat hij ook niet precies weet hóe Poetin dan zou vallen. "Het hangt af van de eisen van de demonstranten, en van de elite rond Poetin." Daar zit de grote spanning: een groot deel van het volk wil niet alleen van Poetin, maar van het hele systeem af. De Russische elite die nog steeds de echte macht bezit, wil misschien wel van Poetin af, maar wil het systeem in stand houden.

Bekijk hier het interview met Valery Solovei. De Russische politicoloog denkt dat de protesten in Rusland het einde van het tijdperk Poetin zullen aankondigen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.