"Mijn inkomsten zijn echt 0,0", vertelt zelfstandig reisadviseur Jeroen 't Hart. Net als andere zzp'ers valt hij tussen wal en schip en maakt hij geen aanspraak op enige steun van de overheid in deze coronacrisis.

Steeds bij het verlengen van de coronamaatregelen worden ook de steunpakketten voor ondernemers verlengd. Maar Jeroen uit Hoogezand bij Groningen krijgt al sinds maart geen enkele steun. "Ik ben opgevoed met dat je geld apart moet zetten. Maar dat is nu dus gewoon weg." Sinds maart is 80 procent van zijn opgebouwde pensioen noodgedwongen opgegaan.

Geen enkel inkomen

Jeroen heeft geen enkel inkomen. Want naast dat hij geen aanspraak maakt op steun van de overheid, boeken mensen ook geen reizen bij hem. "De consument neemt de oproep van het kabinet 'boek geen reis' heel letterijk, zie ik. Terwijl reizen in het derde of vierde kwartaal van 2021 toch mogelijk zou moeten zijn? Maar er gebeurt echt niks nu."

Jeroen heeft er slapeloze nachten van. Hij maakt geen aanspraak op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), want zijn vrouw verdient net boven bijstandsniveau en dat is teveel. Ook de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) krijgt hij niet. "Daar komt een zelfstandige niet voor in aanmerking, want dan zou ik een eigen ingang en een toilet voor de klant moeten hebben. Dat heb ik niet. Ik ga 9 van de 10 keer naar een klant toe."

Eerder verhuizen

Jeroen werkt nu 5 jaar zelfstandig en het opgebouwde pensioen is dus weg. Hij is bijna 50 en hij denkt niet dat hij het voor zijn pensioengerechtigde leeftijd opnieuw heeft opgebouwd. "Je maakt plannen voor de toekomst en die moet ik nu bijstellen, omdat het geld er niet meer is. Ik moet bijvoorbeeld eerder verhuizen. Ik geloof niet dat ik dit geld ooit ga inlopen."

Ook het pensioen dat hij opbouwde in loondienst voordat hij als zelfstandige begon, is minder geworden dan hij dacht. "Ik kreeg laatst een brief. Het pensioen dat is opgebouwd in loondienst, daar is 16 procent op gekort dit jaar." Aan stoppen als reisadviseur moet Jeroen niet denken. "Dit werk doe je echt met je hart. Dus zomaar stoppen? Ik kan dat niet."

Lees ook

Minimaal 1000 euro vaste lasten voor steun

"Ik ken nog veel meer van dit soort verhalen", reageert Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland op het verhaal van Jeroen. De nieuwe ZZP-organisatie vertegenwoordigt zelfstandigen uit ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, SoloPartners en ONL. Van de Ven ziet de groep die buiten allerlei regelingen valt steeds verder in de problemen komen.

"Mensen moeten hun eigen vermogen aanspreken en soms is dat inderdaad ook je pensioen. Wij pleiten ervoor om het minimum van de vaste lasten-compensatie te verlagen. Dat moet er helemaal uit. Nu moet je minimaal 1000 euro aan vaste lasten hebben, maar sommigen halen dat bedrag niet en komen dan niet in aanmerking voor geld. En sommige zzp'ers hebben een partner die net teveel verdient waardoor je ook weer buiten allerlei andere regelingen valt."

Nu niet alleen verlengen, ook verder kijken

Van de Ven ziet ook zzp'ers die pre-corona 3000 euro per maand te besteden hadden en nu nog 1500 euro per maand. "En als je dan je vaste lasten ook moet betalen is dat wel erg weinig. Het kan nog wel eens 10 maanden langer duren voordat alles weer helemaal open is."

"In het begin dacht de overheid dat we er met 2 a 3 maanden wel vanaf zouden zijn", zegt Van de Ven. "Nu dit niet zo is, kun je wel steunpakketten verlengen, maar je hebt nu ook de tijd om te zien wie er allemaal buiten de pakketten vallen en denken aan hoe hen te ondersteunen."

'Partnerinkomsten schrappen'

Van de Ven pleit er dan ook voor om de regeling waarbij het inkomen van de partner meetelt te schrappen. "Je kunt ook bij je gemeente aankloppen, maar er is een ongelooflijke diversiteit in hoe gemeenten hiermee omgaan."

"Mensen moeten ineens gaan lenen bij de overheid of bij vrienden en familie. Dat is één van de gevolgen voor de mensen die buiten bepaalde regelingen vallen", vertelt Van de Ven. Mensen hadden echt wel potjes aangelegd voor hun pensioen, voor omscholing, maar die potjes gaan in rap tempo leeg."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.