Het partijbestuur van 50PLUS heeft bij de politie aangifte gedaan tegen de eigen fractievoorzitter, Corrie van Brenk, wegens smaad en laster. "Ze bepleit rust, reinheid en regelmaat, maar bewerkstelligt ruzie, rancune en verder oproer."

Het bestuur, onder voorzitterschap van Geert Dales, verwijt Van Brenk dat zij in diverse mediaoptredens stelt dat 'het hoofdbestuur bezig was de kas van 50PLUS te plunderen'. Ze zou suggereren dat er door Dales gerechtelijke procedures zijn ingezet die veel geld kosten. In de aangifte stelt het bestuur dat hier geen enkel bewijs voor is. Bovendien wordt Dales door Van Brenk als 'amokmaker' weggezet, iets dat hij bestrijdt.

'Smadelijk, lasterlijk en reputatiebeschadigend'

In de aangifte (pdf) die Dales samen met het bestuur doet gaat staat dat 'de uitspraken van Brenk niet alleen tendentieus en in strijd met de waarheid zijn, maar ook smadelijk, lasterlijk en reputatiebeschadigend'.

"Gezien het gegeven dat Brenk in haar uitlatingen veelvuldig expliciet verwijst naar de partijvoorzitter en zijn naam noemt acht deze zich niet alleen als lid van het partijbestuur maar ook als privé-persoon zeer ernstig aangetast in zijn eer en goede naam."

Vertrouwen in Dales opgezegd

Geert Dales dreigde de afgelopen weken al eerder met aangifte tegen Van Brenk, maar heeft nu de daad bij het woord gevoegd. Eind april maakte hij bekend dat hij en de andere bestuursleden opstappen, nadat er binnen de partij een groot conflict was ontstaan.

Die ophef begon halverwege april en ging over de positie van Dales. Bijna alle Eerste- en Tweede Kamerleden van 50PLUS zegden hun vertrouwen in hem op, omdat hij op een verkiesbare plek wilde komen van de Tweede Kamerlijst. Van Brenk noemde dit eerder in EenVandaag 'belangenverstrengeling'.

Lees ook

Henk Krol 'zetelrover'

Fractievoorzitter Henk Krol bleef hem wél altijd steunen. Hij maakte vorige week bekend dat hij uit de partij stapt en een nieuwe partij gaat oprichten: de 'Partij voor de Toekomst'. Van Brenk noemde Krol daarop een 'zetelrover'.

Totdat er een nieuw bestuur gekozen is, blijft Geert Dales wel als voorzitter van 50PLUS aan. Dales voelt zich zeer gekrenkt door de uitlatingen van Van Brenk. In een eerdere brief aan Van Brenk dreigde hij haar al met een royement.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.