Geert Wilders heeft aangifte gedaan tegen DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan. De PVV-leider beschuldigt Azarkan van smaad, laster en valsheid in geschrifte.  

DENK overwoog in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar in naam van de PVV te adverteren. Op de nepadvertentie stond een portret van PVV-leider Geert Wilders en het logo van de partij, met daarbij de tekst: “Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren”.  

Omstreden testadvertentie online gezet 

Volgens de NieuwsBV, het programma dat het nieuws onthulde, is de advertentie getest op buitenlandse websites, maar verder is de campagne niet doorgezet. DENK besloot de advertentie uiteindelijk niet te plaatsen omdat het “te ver zou gaan”. 

Geert Wilders meent dat Azarkan toch strafbaar is, omdat in zijn opdracht een omstreden testadvertentie online zou zijn gezet. “Duizenden mensen hebben het gezien, het is in de openbaarheid geweest'', zei hij toen hij aangifte ging doen bij een politiebureau in Den Haag.

‘Het was niet slim’

Farid Azarkan zelf ontkent echter de opdracht te hebben gegeven voor het plaatsen van de advertentie. Volgens de DENK-fractievoorzitter heeft de onlinemarkerteer dat uit eigen beweging gedaan en heeft Azarkan daar geen toestemming voor gegeven. “Achteraf denk ik dat het niet slim was”, geeft Azarkan toe bij Jinek. “Het was gewoon niet goed. Ik ben blij dat we het niet hebben gebruikt.”

In de uitzending licht Azarkan toe wat het doel van de banner was. “Geert Wilders had destijds in een interview zijn plannen uiteengezet. Hij wilde de Koran verbieden en moskeeën sluiten. Binnen het team –waar ik verantwoordelijk voor was- is toen het idee gekomen om de banner te maken.” 

Advocaat 

Op Twitter heeft Azakar inmiddels een foto waarin hij naast Theo Hiddema staat, advocaat en Tweede Kamerlid voor het Forum voor Democratie (FvD). “Zou Theo Hiddema mijn advocaat willen zijn”, twitterde Azakar. 

‘Hou op met klagen, dramaqueen’ 

Het is niet de eerste keer dat Geert Wilders en Farid Azarkan in de clinch liggen. Vorig jaar deelde Wilders een bewerkte foto op Twitter, waarop D66-leider Alexander Pechtold tussen demonstrerende fundamentalistische moslims was neergezet. Toen Pechtold daar zijn afschuw over uitsprak, antwoordde Wilders: “Hou op met klagen, dramaqueen.''

Azarkan citeerde dezelfde woorden, maar nu aan het adres van de PVV-leider. “Hé Geert Wilders”, schreef de DENK-fractievoorzitter. “Hou op met klagen, dramaqueen. In tegenstelling tot DENK heb jij wel fakenieuws online gezet.”

Aangerand in eer en naam

Wilders heeft bij de politie verklaard dat hij donderdag een e-mail heeft ontvangen van “een potentiële PVV-stemmer die niet op ons heeft gestemd omdat hij dacht dat de banner daadwerkelijk van de PVV was.” De PVV-leider voelt zich “aangerand” in zijn “eer en goede naam”.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.