DENK plande in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar een nepnieuwscampagne. Dat meldt het radioprogramma De Nieuws BV. De partij wilde onder naam van de PVV adverteren met de tekst ‘na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’.

De campagne, op dat moment onder leiding van Farid Azarkan, liet een onlineadvertentie maken met een foto van Geert Wilders en de tekst over de zuivering in Nederland. Na overleg met Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk werd afgezien van het plan om de advertentie te verspreiden. Volgens De Nieuws BV heeft een banner met soortgelijke boodschap heeft wel online gestaan.

Azarkan heeft in een persconferentie bevestigd dat deze banner in zijn campagneteam is ontstaan en dat er een akkoord is gegeven om een van de advertenties te testen in Scandinavië. 

‘Wat een tuig’

Wilders heeft inmiddels gereageerd op het nieuws. “Wat een tuig”, begint de PVV-leider zijn bericht op Twitter. “Dat je hard campagne voert met elkaar, met stevige posters over elkaar, dat mag. Maar dat je net doet alsof je een andere partij bent, dat is valsheid in geschrifte, dat kan gewoon niet.”

Wilders benadrukt afstand te nemen van de slogan die in de banner wordt gebruikt.

DENK reageert met video en mogelijke aangifte

Denk reageert eveneens op social media. Op Facebook en Twitter plaatste de partij een video waarin ze willen laten zien dat de beschuldigingen van het radioprogramma niet waar zijn. Het zou volgens DENK gebaseerd zijn op een onbetrouwbare bron, onder andere omdat hij met zowel het programma als met Azarkan informatie deelde.  

De video bevat beelden waarmee Denk De Nieuws BV ervan beschuldigt valse verklaringen over DENK te hebben gebruikt. Volgens het radioprogramma is dit niet juist.

Denk overweegt aangifte te doen tegen de twee journalisten die onderzoek hebben uitgevoerd. 

Intimidatie van journalisten

De Nieuws BV laat weten Denk om wederhoor te hebben gevraagd, maar dat deze enkel op eigen voorwaarden wilde reageren. De journalisten werden ook geïntimideerd door de partij.  

De huidige fractievoorzitter zou al eerder in een interview met De Nieuws BV hebben toegegeven dat ze inderdaad een onlineadvertentie lieten maken. Azarkan wilde niet dat interviews met hem werd opgenomen, maar het radioprogramma heeft dit toch gedaan om ontkenning van DENK te kunnen weerleggen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.